IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Skoda удължава коледната ваканция до 10 януари заради кризата с доставките

Част от дните ще бъдат платени на 80% от дневното възнаграждение на работниците заради принудителното прекъсване на операциите

15:10 | 16.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Чешката автомобилна марка Skoda Auto, част от германската група Volkswagen, ще удължи коледната ваканция за своите служители до 10 януари, съобщава Ройтерс, цитирайки синдикатите в компанията. Мярката се налага, тъй като автомобилният сектор продължава да се сблъсква с прекъсвания в доставките на части.

Дефицитът на полупроводници и други компоненти принуждават автомобилната индустрия да редуцира или временно да преустанови производството в своите съоръжения. 

Този проблем се отрази и върху промишленото производство на Чехия през октомври.

Работната пауза в Skoda ще започне на 23 декември, но само част от нея ще се зачита за официални почивни дни за работниците. За останалите дни те ще получат компенсация в размер на 80% от дневното им възнаграждение, тъй като производството ще спре поради проблеми с доставките, а не по желание на компанията.

В началото на месеца Skoda заяви, че работи на около 75-80% от производствения си капацитет.

В същото време ролята на чешката марка в рамките на Volkswagen нараства, след като в средата на ноември ръководството на германския концерн възложи на звеното да превърне платформата MQB-A0 Global Platform в глобална архитектура. Според Иржи Дитрих, ръководител на проекта MQB-A0 в Skoda, платформата ще бъде достатъчно гъвкава, за да поддържа автомобили с дължина под 4000 мм и дължина от 4500 мм до 4700 мм.

"Тази платформа трябва да бъде възможно най-мащабируема“, посочва той. Върху най-голямата версия ще могат да се изграждат 7-местни превозни средства.

Първите автомобили, използващи MQB-A0, ще се появят на пазара след 2025 г., добавя Дитрих.

През първите девет месеца на годината марката успя да достави 700 700 автомобила в глобален мащаб, отчитайки 2,9-процентен спад на годишна база. Благодарение на по-силното първо полугодие Skoda отчита оперативна печалба от 900 млн. евро, или ръст спрямо същия период на 2020 г. от 92%. Приходите от продажби през първите девет месеца на годината възлизат на 13,329 млрд. евро, като в това отношение Skoda отбелязва ръст от 10,7% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още