IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли премиерата на Model S Plaid да обърне търговията с акциите на Tesla?

Потокът от негативни новини, свързани с Tesla през последните месеци, помрачи търговията с акциите на компанията през тази година

19:15 | 10.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Бляскавото маркетингово събитие на Tesla Inc. в четвъртък (10 юни), което има за цел да покаже най-бързия автомобил на американския концерн Model S Plaid, вероятно няма да се окаже така необходимия положителен катализатор за акциите на производител номер едно в сегмента на електромобилите, който изпитва известни затруднения на борсово ниво от началото на годината, пише Bloomberg. 

Компанията на милиардера Илон Мъск, чието осемкратно поскъпване на акциите през 2020 г. стимулира редица стартъпи и традиционни автомобилни концерни да се насочат към тази индустрия, разбира се, не без подкрепата на инвеститорите, се сблъска с редица препятствия, които в крайна сметка изтриха голямо парче от пазарната ѝ капитализация. 

Със спад в цената на акциите от 15% от началото на годината Tesla се насочва към най-мрачните си борсови времена от първата половина на 2019 г.

Ако премиерата на Model S Plaid се беше случила през 2020 г., това щеше да се окаже достатъчно, за да изстреля стойността на акциите на Tesla нагоре. Но времената се промениха.

Тесла Тесла

Забавянията

Въпреки силните борсови моменти на компанията, сега положителният импулс обикновено не продължава повече от няколко дена, тъй като инвеститорите обръщат внимание на предизвикателствата, пред които Tesla е изправена по отношение на своите производствени планове.

„Забавянето от обявяването на даден продукт до неговата реализация“ се отразява на решенията на инвеститорите, изтъква Джефри Озбърн, анализатор в Cowen.

Сега инвеститорите са се фокусирали върху плановете на концерна, свързани с производството на батерии. Вероятно това изиграва роля и при решението на концерна да се откаже от реализацията на Plaid+.

Според Мъск причината за анулирането на версията на Model S, е че актуалната Plaid, което обезсмисля Plaid+. Model S Plaid може да ускори от 0 до 100 км/ч за 1,99 секунди, изтъква ръководителят на концерна в Twitter.

Потокът от негативни новини, свързани с Tesla през последните месеци, помрачи търговията с акциите на компанията през тази година, като малкото будещи оптимизъм събития не можаха да променят посоката на движение на цената на книжата. Заплахата от засилващата се конкуренция в лицето на някои традиционни автомобилни производители, катастрофите с електромобили Tesla, непредсказуемите туитове на Мъск и загубата на благоразположение от страна на Китай притискат акциите на базирания в Калифорния производител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още