IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските власти разрешават повече тестове на безпилотни автомобили

Новите регламенти са за по-усъвършенствани инструменти за автономно управление на автомобили

15:17 | 13.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Правителството на САЩ публикува късно във вторник нов регламент за безпилотните автомобили, позволяващ повече тестове по пътищата, надявайки се новата технология да намали пътните катастрофи и да увеличи мобилността на възрастните хора и инвалидите, предаде AFP. 

Целта е да се насърчат технологичните компании и автомобилостроителите да напредват, но техните клиенти са тези, които в крайна сметка ще решат бързината на разработването на колите без шофьор по американските пътища, коментира министърът на транспорта Илейн Чао на среща с представители на автомобилната промишленост и на председателя на Националната федерация на незрящите.

Новите разпоредби са разработени на основата на приетите по време на предишния президент на САЩ, Барак Обама, и са насочени към системи, надхвърлящи автоматичното паркиране или спиране, които в момента са широко внедрени в класическите автомобили. Те целят по-усъвършенствани инструменти за автономно управление на автомобили.

Регламентът внася яснота в съществуващите правила, позволявайки на автоконструкторите да правят повече тестове.

Асоциацията за защита на потребителите обаче е на мнение, че се върви към пълен провал, като пътищата се превръщат в частни лаборатории за коли роботи, без оглед на сигурността на гражданите.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още