Щатските власти разрешават повече тестове на безпилотни автомобили

Снимка: архив Ройтерс

Щатските власти разрешават повече тестове на безпилотни автомобили

13.09.2017 15:17

Правителството на САЩ публикува късно във вторник нов регламент за безпилотните автомобили, позволяващ повече тестове по пътищата, надявайки се новата технология да намали пътните катастрофи и да увеличи мобилността на възрастните хора и инвалидите, предаде AFP. 

Целта е да се насърчат технологичните компании и автомобилостроителите да напредват, но техните клиенти са тези, които в крайна сметка ще решат бързината на разработването на колите без шофьор по американските пътища, коментира министърът на транспорта Илейн Чао на среща с представители на автомобилната промишленост и на председателя на Националната федерация на незрящите.

Новите разпоредби са разработени на основата на приетите по време на предишния президент на САЩ, Барак Обама, и са насочени към системи, надхвърлящи автоматичното паркиране или спиране, които в момента са широко внедрени в класическите автомобили. Те целят по-усъвършенствани инструменти за автономно управление на автомобили.

Регламентът внася яснота в съществуващите правила, позволявайки на автоконструкторите да правят повече тестове.

Асоциацията за защита на потребителите обаче е на мнение, че се върви към пълен провал, като пътищата се превръщат в частни лаборатории за коли роботи, без оглед на сигурността на гражданите.

/БТА/

Рубрики
Kъм пълната версия