IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатски съд отхвърли части от исковете на борсовия регулатор срещу VW

Въпреки това бившият директор Мартин Винтеркорн се провали в опита си да прекрати делото срещу себе си

10:32 | 21.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американски съд отхвърли части от исковете, заведени от Комисията за ценни книжа и борси в САЩ (SEC) срещу Volkswagen (VW) в рамките на Дизелгейт. 

Както стана ясно от решението на федералния окръжен съдия Чарлз Брейер в четвъртък в Сан Франциско, отхвърлен е и иск за определени компенсационни плащания. 

Освен това опитът на бившия изпълнителен директор Мартин Винтеркорн да прекрати делото на SEC срещу него се увенча с неуспех, предава Ройтерс. Засега няма официални становища от SEC и VW, а адвокат на Винтеркорн отказва коментар. 

През март 2019 г. американският регулатор обвини VW и Винтеркорн в измами на инвеститори в Съединените щати. В страната VW емитира корпоративни облигации и секюритизирани ценни книжа на стойност над 13 милиарда долара от април 2014 г. до май 2015 г., когато топ мениджърите вече са знаели за манипулацията, свързана с отработените газове. Компанията никога не е върнала обратно „стотиците милиони долари“, които е прибрала измамно при сделките с ценни книжа, твърдят от борсовия регулатор. VW отхвърли обвинението. 

Същевременно в рамките на друго съдебно преследване в Германия председателят на Volkswagen AG Ханс Дитер Пьоч уреди с извънсъдебно споразумение дело за манипулация на пазара, според което той и други бивши ръководители са информирали пазарите твърде късно за последиците от дизеловия скандал за Porsche Automobil Holding SE, мажоритарен акционер на VW.

Пьоч се съгласи да плати 1,5 милиона евро (1,8 милиона долара), за да се сложи край на делото, заяви по телефона пред Bloomberg говорител на прокуратурата в Щутгарт. Разследващите също сложиха край на съдебното преследване срещу бившия изпълнителен директор на VW Матиас Мюлер, който по това време също беше част от Борда на Porsche. Той не бе задължен да плати глоба. Делото срещу Мартин Винтеркорн, бившият изпълнителен директор на двете компании, ще продължи в съдебна зала, поясниха от прокуратурата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още