IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатски надзорен орган проверява търговските практики на братя Мъск

Разследването на SEC проверява дали Кимбал Мъск е знаел за намерението на брат си Илон да пусне анкета в Twitter за продажбите на акции

08:20 | 25.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Двамата братя Мъск. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Двамата братя Мъск. Снимка: Bloomberg LP

Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) разследва дали неотдавнашните продажби на акции на Tesla Inc. от страна на главния изпълнителен директор Илон Мъск и брат му Кимбал Мъск са нарушили правилата за търговия с вътрешна информация, твърдят запознати, цитирани от The Wall Street Journal.

Разследването на Комисията по ценните книжа и борсите e започнало през миналата година, след като Кимбал Мъск продаде акции на Tesla на стойност 108 млн. щатски долара, един ден преди шефът на Tesla да се допита до потребителите на Twitter с въпрос дали трябва да продаде 10% от дела си в производителя на електрически автомобили и да обещае да се съобрази с резултатите от гласуването.

Илон Мъск беше определил потенциалната продажба като начин да покрие всички данъци, които ще трябва да плати, ако законодателите наложат нови данъци върху нереализираните капиталови печалби. Той започна да продава акции на стойност милиарди долари няколко дни след туита си.

Кимбал Мъск продаде 88 500 акции един ден преди главният изпълнителен директор на Tesla да съобщи в Twitter за потенциалните си продажби. Акциите на компанията поевтиняха рязко след анкетата на Мъск - 58% от гласувалите казаха, че той трябва да продаде книжа, което показва, че туитът е бил възприет като негативна новина.

Говорителите на Комисията по ценните книжа и фондовите борси и на Tesla не отговориха на молбата за коментар на медията.

Tesla наскоро обвини SEC, че тормози компанията и нейния изпълнителен директор, като многократно започва нови разследвания за прилагане на законодателството. Търканията датират от съдебно дело от 2018 г., в което регулаторите обвиниха Мъск, че е подвел инвеститорите с туит, в който е заявил, че може да направи компанията частна и разполага с финансиране за това.

Според юристи по ценни книжа един от въпросите за регулаторите ще бъде дали Мъск е казал на брат си за предстоящия си туит или за времето на своите продажби, преди Кимбал Мъск да започне да търгува на 5 ноември или дали Кимбал Мъск е научил по друг начин за анкетата и след това е търгувал. Кимбал Мъск е член на борда на директорите на Tesla.

Търговията на Кимбал Мъск би могла да наруши правилата, които по принцип забраняват на служителите и членовете на управителните съвети да търгуват със съществена непублична информация. Служителите и членовете на бордовете на публични дружества по принцип не могат да купуват или продават акции, когато са запознати с неразкрита съществена информация.

Законът за търговията с вътрешна информация исторически обхваща злоупотребата или кражбата на информация, която принадлежи на публично дружество. Плановете на Мъск да търгува обаче вероятно са принадлежали на самия него, а не на Tesla и нейните акционери, казва Адам Причард, професор по право в Мичиганския университет. В този случай не е ясно дали забраните за търговия с вътрешна информация ще се прилагат към действията на Мъск или към сделките на брат му, каза Причард.

„От това следва, че ако Комисията по ценните книжа и борсите иска да го преследва, това ще бъде трудно постижимо в съда", каза Причард. 

Мъск заяви пред Financial Times в четвъртък, че Кимбал Мъск не е знаел, че планира да проведе анкетата в Twitter, докато адвокатите на компанията са знаели за нея.

Служителите и директорите могат да избегнат обвинения в търговия с вътрешна информация, когато купуват или продават по предварително зададен план за търговия. Използвайки такава програма, известна като план 10b5-1, вътрешните лица могат да търгуват на предварително определени интервали, при условие че не променят плана, когато разполагат с материална непублична информация.

Кимбал Мъск често е търгувал с акции на Tesla в рамките на план 10b5-1, става ясно от документи за ценни книжа. От 2011 г. насам той е направил повече от 40 оповестявания, в които се посочва, че продажбите са извършени по план, според регулаторните документи.

Но в декларацията, подадена до SEC на 5 ноември, не се посочва, че той е използвал такава програма за тези сделки. В декларацията се посочва, че в допълнение към продажбата на 88 500 акции той е дарил 25 000 акции за благотворителност. След продажбата той все още е притежавал 511 240 акции.

Втората по големина продажба на акции на Tesla от Кимбал Мъск беше през февруари 2021 г., когато той продаде акции за 25 млн. долара на цена около 852 долара за акция - цена, която акциите нямаше да достигнат отново до октомври. В оповестяването за тази продажба също не се посочва, че Кимбал Мъск е използвал план 10b5-1 за тези сделки.

Илон Мъск е създал свой собствен план 10b5-1 за продажба на акции на Tesla на 14 септември според документацията, в която са оповестени сделките му през ноември. В оповестяването се казва, че сделките са били „автоматично осъществени" в съответствие с плана и са включвали опции за акции, които са били придобити и е трябвало да изтекат тази година.

Цената на акциите на Tesla започна да се понижава, след като Мъск започна да продава на 8 ноември, и оттогава спадна с 33%.

Гражданското разследване на SEC, което започна миналата година, може да приключи, без регулаторът да повдигне официални обвинения за нарушения. Понякога SEC приключва разследванията, без да предприеме действия по прилагане на закона.

Мъск, Tesla и SEC са във вражда от 2018 г., когато главният изпълнителен директор се озова в неприятности заради туит, който според регулаторите е бил подвеждащ. Мъск написа, че има "осигурено финансиране", за да направи Tesla частна на цена от 420 долара за акция. След разследване Комисията по ценните книжа и борсите заяви, че Мъск никога не е обсъждал подобна сделка и че изявлението му, което доведе до рязък ръст на цените на акциите на Tesla, представлява измама.

През 2018 г. Мъск и Tesla уредиха извънсъдебно спора си, като се съгласиха да платят по 20 млн. долара, а Мъск се оттегли от поста председател. Той също така се съгласи да съгласува предварително с адвокатите на Tesla туитове, които може да се счетат за съществени за акционерите на Tesla. Федералният съд в Манхатън одобри споразумението, което обхващаше списък от събития, финансови показатели и съобщения за продукти.

Въпреки постигнатото споразумение Мъск запази имиджа си на борец срещу Комисията по ценните книжа и борсите. Адвокат на Tesla и Мъск обвиниха през миналата седмица SEC, че тормози Мъск със "серийни разследвания" на него и компанията. Твърдението е направено в писмо, което адвокатът Алекс Спиро подаде до федералния съдия, който наблюдаваше споразумението от 2018 г.

В друго писмо до съда Спиро твърди, че Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC) е изнесла информация за разследване. В четвъртък окръжният съдия на САЩ Алисън Нейтън издаде заповед, в която пише, че не може да принуди SEC да отговори на иска, тъй като писмото „не съдържа конкретни факти или правни правомощия, които да го обосновават“.

SEC неведнъж е поставяла въпроса дали Мъск е нарушил пакта, като е писал в Twitter за производствените показатели на Tesla, цената на акциите на компанията и други въпроси. През 2019 г. и 2020 г. адвокати на SEC писаха на Tesla с въпрос защо някои туитове не са били съгласувани с адвокатите на компанията. Tesla отвърна, като заяви, че изявленията не са обхванати от съдебното решение.

А сега Мъск написа в Twitter: „Не аз започнах битката, но аз ще я завърша".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още