IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rivian очаква загуба за третото тримесечие от 1,28 млрд. долара

Загубата за стартъпа нараства на годишна база поради „значителни разходи за труд и режийни разходи“, свързани с неговия завод в Илинойс

10:30 | 23.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на електромобили Rivian Automotive Inc., който е подкрепен от гиганта при онлайн търговията на дребно Amazon.com Inc., очаква да реализира тримесечна загуба от 1,28 млрд. долара заради разходи, свързани със старта на производството на своя дебютен пикап, съобщава Bloomberg.

Загубата за стартъпа нараства спрямо година по-рано поради „значителни разходи за труд и режийни разходи“, свързани с неговия завод в Нормал, Илинойс, заяви в петък базираната в Калифорния компания. 

Чистата загуба за тримесечието, приключило в края на септември, ще варира от 1,18 млрд. долара до 1,28 млрд. долара.

„Тъй като току-що започнахме да увеличаваме производството на превозни средства в обекта, съоръжението е произвело само ограничен брой пикапи през разглеждания период“, споделят от компанията.

Оперативната загуба на Rivian се очаква да варира от 725 млн. долара до 775 млн. долара.

Компанията, която ще започне да доставя пикапа R1T през последното тримесечие на годината, отчете нетна загуба от 1 млрд. долара през първото полугодие.

Rivian се очертава като един от най-сериозните конкуренти, които се очаква да се конкурират с лидера в сегмента на електромобилите Tesla Inc. Стартъпът се стреми да постигне оценка от около 80 млрд. долара от планираното си първично публично предлагане (IPO).

Основателят и главен изпълнителен директор на концерна Робърт Скаринг продължава да има контрол над Rivian чрез клас акции, които му дават по 10 гласа на акция в сравнение с единия глас, предоставен за всяка обикновена акция.

За да привлече инвеститорите на дребно, Rivian планира да разпредели част от своето IPO за онлайн платформата на SoFi Securities LLC, стартъп за лични финанси.

През август стана ясно, че компанията води преговори с британското правителство за строителството на първия си завод извън САЩ, който се очаква да бъде разположен край британския град Бристол. Инвестицията по всяка вероятност ще включва и голям пакет от мерки за държавна помощ. Засега обаче Великобритания все още има немалка конкуренция от Германия и Нидерландия, посочват източници от индустрията пред Sky.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още