IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рентабилността на Volkswagen расте до 13,5% през първото тримесечие

Въпреки силните данни групата предупреждава, че продължаващата война в Украйна и коронавирусните огнища в Китай замъгляват перспективите до края на годината

13:01 | 14.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германската автомобилна група Volkswagen обяви, че според предварителни данни маржът на оперативната печалба за първото тримесечие се повишава до 13,5% спрямо 7,7% за същия период на 2021 г. Въпреки това войната в Украйна и проблемите при веригите на доставка хвърлят сянка върху бъдещите перспективи, предупреждава в съобщение на сайта си най-големият автомобилен концерн в Европа по пазарен дял.

Volkswagen, който съобщи през март, че руската инвазия в Украйна поставя под въпрос целта му за 8-13% увеличение на приходите през 2022 г., добави, че войната може да окаже допълнително негативно въздействие върху бизнеса му. 

Концернът изчислява, че оперативната му печалба преди специални позиции достига около 8,5 млрд. евро за първото тримесечие.

Според групата резултатите са подкрепени от ефективното хеджиране при суровините и материалите.

Нетният паричен поток на автомобилния бизнес на компанията достига около 1,5 млрд. евро. Ликвидността възлиза на приблизително 31 млрд. евро, където се включват и новите хибридни облигации на стойност 2,25 млрд. евро, емитирани през март.

Ефектите от продължаването на войната в Украйна все още не могат да бъдат предвидени с достатъчна точност. Следователно все още съществува риск по-нататъшното развитие на войната да окаже отрицателно въздействие върху бизнес дейностите на Volkswagen Group. Това може да се изрази чрез нарушени доставки.

Ситуацията на стоковите пазари в краткосрочен план също остава непредсказуема, което от своя страна може да има значителни ефекти върху измерването на инструментите за хеджиране, предупреждават от Volkswagen.

Групата се сблъсква с проблеми и на китайския пазар, където редица градове въведоха нови блокади заради огнищата на коронавирус. В края на март Volkswagen спря някои производствени линии в завода си в Шанхай поради затруднения при набавянето на нужните части.

Проблемите във веригите на доставка принудиха компанията да отложи пазарния дебют на своя електромобил ID.5 с един месец до първата седмица на май. ID.5 се произвежда в завода на Volkswagen в Цвикау, където дейността на компанията беше временно преустановена поради затруднения в доставките, причинени от войната в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още