IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault може да се сблъска с по-големи производствени загуби от очакваното

Производството на френския производител за тази година може да се свие с най-малко 300 хил. автомобила заради недостига на чипове, твърдят източници

12:12 | 21.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Френският автомобилен концерн Renault очаква производството му да се свие с поне 300 000 превозни средства през тази година зарад глобалния недостиг на полупроводници, съобщава Ройтерс, цитирайки източници, запознати с плановете на групата. Ако прогнозата се окаже вярна, това ще е много по-голям удар за дейността на Renault спрямо предишните очаквания. 

Проблемите с веригите на доставка за компанията означават, че те ще ѝ струват с една трета по-голямо изтрито производство в сравнение с прогнозираните през септември 220 000 автомобила.

За момента говорител на концерна отказва да коментира темата.

"Прогнозите се променят през цялото време, като сега недостигът се очаква да засегне между 300 000 и 400 000 превозни средства", споделя един от източниците.

Други източници изтъкват, че щетите ще варират от 350 000 до 380 000 превозни средства.

Недостигът на чипове се появи в най-неподходящия момент, посочва във вторник (19 октомври) лобистката организация PFA, докато автомобилните производители се опитват да се възстановят от пандемията от коронавирус и едновременно с това да засилят ангажиментите си към електрификацията.

Според PFA недостигът на чипове може да продължи и през 2022 г.

През лятото Renault заяви, че електрическите превозни средства ще представляват до 90% от продажбите на едноименната марка до 2030 г., но недостигът на компоненти принуди автомобилните концерни по света да съкратят или дори да спрат производството в своите съоръжения.

Всички автомобили, произведени в Европейския съюз през тази година, трябва да отговарят на разпоредбите на блока, ограничаващи допълнително средните нива на въглеродни емисии при новите превозни средства от 95 г/км.

Миналата седмица словенски медии обявиха, че местното звено на Renault Revoz ще ограничи производството и броя на своите служители през ноември заради недостига на компоненти. От средата на следващия месец дневното производство ще бъде свито до 480 автомобила от сегашните 650 превозни средства.

Revoz изгражда моделите Renault Clio и Twingo, както и електрическия Smart ForFour.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още