IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работници на Bosch протестират срещу своя работодател заради електрификацията

Хиляди работни места в германския доставчик на автомобилни компоненти са застрашени от съкращения или премествания

18:34 | 19.11.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Няколко хиляди работници на германския доставчик на автомобилни части Robert Bosch излязоха на протест в Германия срещу планираното затваряне на заводи и преместване на работни места, които според компанията са необходими, за да се адаптира към променящото се търсене, свързано с прехода към електрически превозни средства, съобщава Ройтерс. 

Около 3000 работници от различни заводи се събраха пред завод на Bosch в Бюл, съобщи профсъюзът IG Metall. Голяма част от тях могат да загубят работата си до 2025 г. в резултат на премествания или съкращения.

Протестиращи работници се събраха и в град Арнщат, където се намира заводът на Bosch за производство на алтернатори – автомобилен компонент, който вече не е необходим в електрическите превозни средства. Очаква се фабриката да бъде затворена в края на годината поради липса на клиенти, което ще изтрие сто работни места.

Протести имаше и пред завода на Bosch в Мюнхен, където 250 работни места са застрашени от преместване в чужбина, въпреки че не е взето окончателно решение по въпроса.

„За всяка горивна помпа, произведена в Мюнхен, отчитаме загуби“, споделя от своя страна мениджърът на завода Йорг Лунц в имейл до Ройтерс.

Според Франк Зел, ръководител на синдиката към звеното за решения, свързани с мобилността, в Bosch, няма спор, че структурната промяна в компанията изисква големи усилия, „но трансформацията трябва да бъде справедлива и работниците да са поставени в нейния фокус“.

„Нашата цел винаги е била да проектираме мерки в диалог със социалните представители с цел изчерпване на всички възможности за поддържане на заетостта... като същевременно се насочваме към възможности за нова заетост извън компанията“, споделя говорител на Bosche.

Синдикатите в Германия и в други страни в Европа и по света предупредиха, че преходът към електрическа мобилност може да коства милиони работни места, ако работниците не бъдат преквалифицирани. Скорошно проучване сочи, че 100 хил. работни места могат да бъдат загубени само в Германия по време на трансформацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Тия пък тръгнали да протестират срещу прогреса. Навремето и тия, дето са шиели седла, и те са протестирали, след това и работниците в заводи за парни локомотиви. Живота върви напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
grainis
преди 2 години
Инженерното Фъстъчено Олио - biodizel.alle.bg , ще спаси цялата многомилиардна Дизелова Икономика от нарязването
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още