IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протести на шофьори на Uber парализираха бразилски градове

Бразилия е третият по големина пазар на компанията, а в Сао Пауло се генерират повече пътувания с услугата, отколкото във всеки друг град

09:55 | 31.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Стотици шофьори на интернет компанията за споделени пътувания Uber излязоха на протест в най-големите градове в Бразилия в понеделник срещу законодателството, което ще ги превърне в редови таксиметрови шофьори, които са обект на същите правила за местно лицензиране и данъчно облагане, предава Ройтерс.

Главният изпълнителен директор на Uber Technologies Inc Дара Косровшахи пристигна в Бразилия, за да лобира срещу законопроекта, който трябва да бъде гласуван от Сената във вторник и който застрашава бизнеса на компанията на един бързо растящ външен пазар.

Бразилия е третият по големина пазар на Uber със 17 млн. потребители, а в Сао Пауло се генерират повече пътувания с услугата, отколкото във всеки друг град в света, включително Ню Йорк и Мексико Сити, показват данни на компанията. 

Говорител на компанията заяви, че приложението в сегашния си формат не може да работи съгласно новите правила, включително и използването на табела за лицензирано такси за автомобили, собственост на шофьори на Uber.

"Бизнес моделът, който имаме днес, вече няма да бъде жизнеспособен", казва говорителят на Uber в Бразилия Фабио Саба. 

Uber вече води тежка битка, за да продължи да работи в Лондон, след като транспортният регулатор на града отказва да поднови лиценза й.

Полицията съобщи, че 800 шофьори на Uber са преминали през центъра на столицата Бразилия, за да протестират срещу законопроекта, който според мнозина ще ги извади от бизнеса. Подобни протести в Сао Пауло и Рио де Жанейро предизвикаха задръствания в центъра на града.

Uber не е организирала протестите на шофьорите, но предупреди властите, че те ще се случат.

„Законопроектът ще създаде толкова много бюрокрация, че ще попречи на 500 хил. шофьори в Бразилия да генерират доходи за своите семейства", посочиха от компанията в изявление.

Стартъпът поясни, че е платил 150 млн. долара под формата на федерални и общински данъци в Бразилия досега тази година.

Законопроектът, който вече е одобрен от долната камара на Конгреса, ще дефинира приложенията за споделено пътуване като обществен транспорт вместо частни услуги и ще изисква водачите да получат специално разрешение от градските власти. Това би установило и допълнителни регулации и данъци.

Ако Сенатът гласува за одобряване на законопроекта, президентът Мишел Темер може да го подпише или да наложи вето на законодателството или части от него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още