IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата повдигна обвинения срещу шефа на Audi

Руперт Щадлер ще отговаря за измама и подправяне на документи

11:38 | 12.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Прокуратурата в Мюнхен повдигна официални обвинения в измама и подправяне на документи на председателя на Съвета на директорите на Audi AG – Руперт Щадлер, както и на още един от директорите в компанията.

„Обвиненията срещу двамата са заради продажбата на европейските пазари на дизелови автомобили, оборудвани с програма, която манипулира нивата на вредните емисии”, се казва в официалното съобщение на ведомството.

Германските медии съобщават, че в понеделник властите са извършили обиск в дома на Щадлер, както и на втория обвиняем, чието име не се разкрива към момента. Все още не е ясно и дали двамата ще бъдат задържани на този етап от разследването.

Скандалът с Audi е част от избухналия през есента на 2015 г. в САЩ „Дизелгейт”, в резултат на който концерът Volkswagen AG бе принуден да признае, че е продал над 11 млн. автомобили с манипулирани дизелови двигатели в цял свят. Проверката показа, че при някои модели нивата на вредни емисии са превишавали до 40 пъти допустимите норми.

В момента в Германия се водят 3 дела срещу Volkswagen и Audi, като обвиняем е и бившият шеф на концерна Мартин Винтеркорн. Само преди седмица Федералната агенция за автомобилен транспорт (KBA) нареди на Audi да изтегли в сервизите си 60 000 бройки от моделите A6 и A7, при които беше открит забраненият софтуер за манипулиране на вредните емисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още