IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на коли в Турция от началото на годината се срина с 27%

Продажбите в чужбина са намалели с 36% за периода, но за сметка на това тези у дома се нараснали с 60% за периода от януари до юли

16:02 | 22.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Производството на моторни превозни средства в Турция за периода от януари до юли се е сринало с 27% спрямо предходния период до 636 757 бройки. Най-голям е спадът в продукцията за износ, показват данни на Асоциацията на автомобилните производители, публикувани в събота.

Продажбите в чужбина са намалели с 36% за периода, но за сметка на това тези у дома се нараснали с 60%, става ясно от изявление, цитирано от Bloomberg.

Данните подчертават ефекта от мерките на правителството за стимулиране на икономическия растеж, който включва предоставянето на дългосрочни заеми с ниска лихва от държавните банки, чрез които да се стимулира пазара на коли местно производство.

Само през месец юли спадът в производството на моторни превозни средства спада с 12% .

На този фон продажбите в самата Турция нарастват с впечатляващите 385%, а износът спада с 33%.

В самата Турция расте и пазарът на употребявани автомобили и други продукти втора ръка в резултат на пандемията на коронавируса. Но въпреки потопа от оферти цените се покачват.

В момента много турци продават ценни стоки. Те искат да се подсигурят финансово с приходи от вторични продажби в случай на втора пандемична вълна през есента. Това гарантира повече предложения,  особено за автомобили и недвижими имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още