IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на Ford в Европа продължава да страда от недостига на чипове

Три от четирите основни монтажни завода на компанията в Европа съобщават за прекъсвания, а анализатори оценяват загубите на 375 000 автомобила

15:42 | 16.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Част от дейността в четирите основни завода на Ford Motor Co. в Европа са спрени или намалени поради продължаващия недостиг на полупроводници, съобщава Automotive News Europe.

„В резултат на проблема с доставките на полупроводници, който засяга голяма част от световната автомобилна индустрия, ние ограничихме работата в няколко завода“, информират от концерна. "Следим отблизо ситуацията и коригираме производствените графици, където е необходимо", добавят от Ford. 

Прекъсванията в производството вероятно ще останат, тъй като кризата с чиповете се очаква да продължи и през следващата година, изтъква източник, запознат с работата на европейското звено на компанията.

В световен мащаб недостигът на чипове „ще продължи през 2022 г. и може да се задържи до 2023 г.“, сподели главният финансов директор на Ford Джон Лоулър в края на октомври.

Други компании са по-оптимистични по темата. Toyota наскоро заяви, че очаква да компенсира загубеното производство през декември.

Ford е загубил около 375 000 превозни средства от производството на леки коли и микробуси през тази година в заводите си в Западна и Източна Европа през първата седмица на ноември, сочи оценка на AutoForecast Solutions.

Загубеното производство сред всички производители на автомобили достига 2 016 790 за Западна Европа и 841 987 за Източна Европа. В световен мащаб тази година са загубени около 10 милиона превозни средства, изтъкват от AutoForecast Solutions.

Заводът на Ford в Кьолн, Германия, е спрял работа до 22 ноември. В него компанията произвежда малкия Fiesta. Фабриката в Заарлуис, където се сглобяват автомобилите Focus, няма да работи на 19 ноември, 22 ноември и 26 ноември. Съоръжението във Валенсия, Испания, възобнови работа в понеделник, като се очакват нови прекъсвания до декември. Заводът на Ford в Крайова, Румъния, в който се произвеждат малките SUV модели Puma и EcoSport, рестартира операции на съкратено работно време от началото на месеца.

Ford се фокусира върху изграждането на своите популярни SUV модели по време на кризата с чиповете. Puma беше най-продаваният автомобил на Ford през септември за региона, като продажбите му нараснаха с 49 процента до 117 218 броя, според данни на JATO Dynamics. Kuga се нарежда на второ място с ръст от 50% до 83 371 броя.

Пазарният дял на Ford в Европа се свива с един процентен пункт до 4,6% от началото на годината до края на септември, според данни на индустриалната група ACEA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още