IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на автомобили във Великобритания се връщат към спад през август

Въпреки негативните данни пазарът очаква нова крачка напред към възстановяването през септември

11:28 | 04.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Регистрациите на нови автомобили във Великобритания се свиват с 5% през август на фона на помрачените перспективи, свързани с коронавируса и слабото търсене, съобщава Bloomberg.

Спадът, отразен от предоставените данни за Обединеното кралство от страна на производителите и търговците на автомобили, е предхождан от първия месечен ръст за страната за 2020 г., регистриран през юли. Подобна негативна тенденция през август се забелязва и във Франция и Испания и перспективите остават неясни. 

„Това, което изглежда далеч по-значимо, е перспективата за септември и за следващите месеци остава положителна, тъй като индустрията продължава да се възстановява от блокировките“, изтъква Йън Плъмър, директор на сайта за търговия с автомобили Auto Trader. Той посочва, че посещенията на потребителите в сайта са се увеличили с повече от 30% през август спрямо година по-рано, а поръчките при дилърите очертават един „обещаващ септември“.

Групата на производителите и търговците на моторни превозни средства (SMMT) ще публикува своите данни за продажбите за август по-късно днес.

Ръстът през юли е обусловен от нарастващото търсене, както и от разхлабените ограничения, свързани с пътуванията и избягването на обществения транспорт. Тогава се появиха оптимистични прогнози, че нарастването в продажбите ще се ускори през август с подсилване на тренда чрез повторното отваряне на училищата и премахването на блокировките и ограничителните мерки.

Отстъпките, които дилърите направиха, и атрактивно ниските лихви при лизинга наистина могат да предизвикат възобновяване на растежа, казва Плъмър. Според него това „ще бъде истинската мярка за здравето на пазара на нови автомобили“.

Продажби на електрически превозни средства

По-рано SMMT предупреди, че несигурността относно икономиката и излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) ще продължи да тежи върху производителите на автомобили. Миналия месец автомобилният концерн Jaguar Land Rover, най-големият представител на индустрията в Обединеното кралство, заяви, че ще намали разходите с 2,5 млрд. паунда (3,3 млрд. долара).

Все пак оптимизмът на пазара е поддържан от доброто представяне на електрическите превозни средства. Търсенето на електромобили се увеличава повече от два пъти през последната година, като производителите вече разполагат с 83 модела хибридни и напълно електрифицирани автомобили, пуснати на пазара във Великобритания, посочват от SMMT.

Регистрациите на нови електромобили и плъгин хибриди се очаква да отбележат ръст през август, след като бъдат обявени официалните данни. Пазарът на електрически превозни средства е задвижван от няколко ключови модела, но делът на този тип автомобили остава малък в сравнение с общия пазар и поради тази причина продажбите на електромобили оказват малко влияние върху цялостното представяне.

Представителите на SMMT търсят държавна подкрепа, чрез която да дадат положителен тласък върху растежа на пазара на електромобили, за да привлекат повече купувачи към този сегмент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още