IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Porsche спира производството на автомобили с дизелови двигатели

Компанията става първият германски производител на автомобили, отказал се от дизела

15:05 | 23.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производителят на спортни автомобили Porsche обяви, че става първият германски автомобилопроизводител, който ще се откаже от дизеловите двигатели.

"Porsche окончателно се отказва от дизела и така ще стане първият германски производител на автомобили, решил се на тази стъпка, обяви директорът Оливер Блуме", цитиран от Франс прес и БТА.

"Повече няма да има дизел при Porsche", заяви Блуме, цитиран в неделното издание на в. "Билд". Той добави, че иска да се съсредоточи върху бензиновите и хибридните двигатели, а от 2019 г. - върху автомобилите с изцяло електрически мотори. 

"Никога не сме изобретявали и произвеждали сами дизелови двигатели, но имиджът на Porsche все пак пострада. Кризата с дизела ни донесе много главоболия", заяви Блуме.

"Смятам, че модерните дизелови мотори остават атрактивни и щадящи околната среда. Те имат още бъдеще и голямо значение за автомобилната индустрия", добави той.

Стъпката се предприема след продължилия близо 3 години скандал „Дизелгейт”, в който бе замесен автомобилният гигант Volkswagen – холдинговата компания, към която принадлежи и производителя на луксозни спортни коли.

През 2015 година Volkswagen призна пред американските регулаторни органи, че е инсталирала допълнителни устройства на 11 милиона от автомобилите си в световен мащаб, с които да манипулират тестовете за въглеродни емисии, и те да покажат по-ниски резултати. В резултат компанията трябваше да плати глоби в размер на 27 милиарда евро.

Базираната в Щутгарт Porsche спря да приема поръчки за дизелови автомобили още през февруари, макар да произвежда и продава подобни модели повече от десетилетие.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още