IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Porsche каза окончателно „сбогом“ на дизела

Компанията прекрати производството на двата си модела с такова гориво

15:37 | 21.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Porsche каза окончателно „сбогом“ на дизела

Германският производител Porsche прекрати производството на последните си два модела, оборудвани с дизелови двигатели - Macan S Diesel и Panamera 4S Diesel. Новата генерация на всъдехода Cayenne няма такъв агрегат, така че Porsche окончателно се сбогува с дизеловото гориво, съобщава Autocar.

През 2017 г. компанията е продала общо 97 000 бройки от Macan, като от тях дизелите са под 15%. Подобно е и положението с Panamera, при която 50% се падат на хибридните модификации, а 35% на бензиновите.

Пред британското издание главният изпълнителен директор на Porsche – Оливер Блуме, обяви, че дизеловите автомобили не са важни за компанията. Той потвърди, че техният дял в Европа не превишава 15% и това е причината производителят да се откаже от разработката на нови двигатели с такова гориво. Съответно Porsche ще удвои пари, които да инвестира в електрификацията на моделната си гама.



Отказът от дизелови модели се дължи и на скандала с манипулираните двигатели на концерна Volkswagen. Заради него през лятото на 2017 г. властите в Германия наредиха на Porsche да изтегли в сервизите си 22 000 бройки от предишната генерация на Cayenne и да препрограмира софтуера им. В момента еколочната организация Deutsche Umwelthilfe съди Porsche за 110 млн. евро.

Още новини от автомобилния сектор четете в Automedia.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още