IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Polestar бе оценена на 20 млрд. долара в сливането си с Gores Guggenheim

Споразумението ще донесе кеш на стойност около 800 млн. долара от Gores Guggenheim и 250 млн. долара от институционални инвеститори

14:29 | 27.09.21 г.
<p>
	Polestar 2. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Polestar 2. Снимка: Bloomberg

Производителят на електрически автомобили Polestar, управляван от Volvo Car и собственика му Geely Holding Group, се е договорил да стане публична компания чрез сливане с Gores Guggenheim – дружество, специално създадено за сливането, съобщава Bloomberg.

Сделката оценява компанията на 20 млрд. долара, заяви Polestar в понеделник. Споразумението ще донесе кеш на стойност около 800 млн. долара от Gores Guggenheim и 250 млн. долара от институционални инвеститори.

Базираната в Гьотеборг, Швеция, Polestar е конкурент на Tesla и производителя на електрически автомобили Lucid Motors. Производството на Polestar 2, който е вторият автомобил на компанията и първият изцяло електрически, започна през март в завода на Geely в Луцяо, Китай. През юни компанията обяви, че SUV автомобилът Polestar 3 ще бъде произвеждан в Риджвил, Южна Каролина, в завод, открит от Volvo Cars през 2018 г.

Gores Guggenheim, управлявана от председателя Алек Гор и главният изпълнителен директор Марк Стоун, е спонсорирана от филиали на Gores Group и Guggenheim Capital. Тя привлече 800 млн. долара при първичното си публично предлагане през март и очаква да приключи сделката с Polestar през първата половина на следващата година.

Polestar не разкрива точни данни за продажбите, но доставките на Polestar 2, който започна да се продава в САЩ в края на 2020 г., са „хиляди“, а по света - „десетки хиляди“, заяви говорител през юни.

Започвайки с цена от 49 900 долара за версията с два двигателя, Polestar 2 трябва да се бори с данъка от 27% в САЩ, защото се произвежда в Китай. Версията с един двигател на цена от 45 900 долара ще се предлага от тази есен. Цените на Polestar 3 все още не са разкрити, макар че вероятно ще са по-високи, защото автомобилът е по-голям и по-луксозен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още