IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти половината от продаваните в Норвегия коли са електромобили

Страната е глобален лидер по продажби на електрически коли на глава от населението

23:07 | 01.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Почти половината от продадените нови коли в Норвегия през първите шест месеца на 2019 г. са били задвижвани от напълно електрически двигатели. Това е увеличение с над една четвърт спрямо същия период на миналата година и гарантира на скандинавската страна запазването на водещото място в света по продажби на електромобили, съобщава Ройтерс.

Model 3 на Tesla е бил най-продаваният автомобил в Норвегия, сочат данни на Норвежката пътническа федерация (NRF).

Общо 48,4% от всички продадени нови коли между януари и юни са били електрически. Това е ръст спрямо дела от 31,2% за цялата 2018 г. Това прави богатата на петрол Норвегия глобален лидер по продажби на електромобили на глава от населението с голяма преднина пред останалите страни.

Норвегия, която си поставя за цел да спре продажбите на дизелови автомобили до средата на следващото десетилетие, освобождава задвижваните от батерия автомобили от високите данъци за коли, задвижвани от фосилни горива. Тя предлага също придобивки като отстъпки от тол таксите.

Тази политика подкрепи брандове като Tesla, Nissan, Hyundai и BMW, които предлагат изцяло електрически автомобили, а не хибриди. Автомобилни компании, които не предлагат напълно електрически коли, като Ford и Mercedes-Benz на Daimler, регистрират спад на продажбите. Ford и Mercedes обаче са сред концерните, които обещаха да предлагат електромобили в Норвегия от 2020 г.

Базираната в Калифорния Tesla е продала 3760 коли в Норвегия през юни и има дял от 24,5% от всички продадени автомобили миналия месец. Тя е и брандът с най-големи продажби през първите шест месеца на годината.

Повечето продажби са били на автомобила със средни размери Model 3, докато по-големите Model S и Model X са регистрирали спад на обема на годишна основа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още