IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет стартъпа, които ще променят автомобилната индустрия

Проект за автономно безпилотно такси, "Uber за евакуатори" и компания за универсални зарядни станции за електромобили си проправят път на пазара

22:51 | 12.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Uber направи поръчката на кола за превоз възможна само с два клика на смартфона, а BlaBlacar убеди света, че да се возиш с непознати хора в автомобил за съвместно пътуване е изгодно и удобно.

Ето още 5 стартиращи фирми, които могат да променят автомобилната индустрия през следващите 10 години.

WayRay 

Идеята на този стартъп е да проектира холографично изображения с подсказки на водача директно на челното стъкло на автомобила. Технологията е измислена още през 2012 г., когато един от онователите на фирмата катастрофира, тъй като отвлича вниманието си с GPS-навигатора. За да се възползва от разработката, производителят трябва да постави на приборния панел малък лазерен проектор и визьор, както и да закачи към компютъра на автомобила допълнителен прибор, който събира данни за маршрута, разхода на гориво, условията на пътя и поведението на водача. 

Централата на WayRay се намира в Цюрих, а центърът за разработки е в Москва, което не е случайно, тъй като един от създателите на стартъпа - Виктор Пономарьов, е руснак. Компанията се разраства непрекъснато и има свои представителства в САЩ, Хонконг, Китай и Германия.

МЭТР

Още един проект с руско участие, който вече се определя като "Uber за евакуатори" (така се наричат машините за оказване на помощ на пътя, с които се откарват повредените автомобили). Идеята е на клиентите да се предожат достъпни като цена и проверени като качество фирми. Те са вкарани в приложение за смартфон, като са подредени по цена, разстояние и рейтинг. Повикването на евакуатор става с няколко клика, като няма нужда от други обяснения - координатите на мястото на аварията се определят автоматично.

По този начин машина на "Пътна помощ" може да бъде повикана по аналогия с поръчката на такси. Просто трябва да се отговори на няколко въпроса в приложението и да се добави снимка (по желание). С помощта на приложението може да се поръча смяна гума, зареждане на акумулатор или друг малък и бърз ремонт. Сервизът предлага и напълно безплатна онлайн-консултация с механик.

Zoox 

Този стартъп от Калифорния разработва напълно автономно безпилотно такси. Екипът на фирмата обаче иска да създаде нещо повече от автомобил с компютър. Идеята е превозното средство да бъде екологично, а дизайнът му да помага на пътниците да си общуват - седалките в салона са разположени една срещу друга.

Проектът е събрал вече повече от 500 млн. долара, но неговите създатели имат и доста проблеми. През 2019 г. те бяха дадени под съд от Tesla с обвинения за кражба на конфиденциална информация. Въпреки това Zoox продължава да се развива и наскоро отпразнува 5-годишен юбилей.

EV Safe Charge 

Електромобилите продължават все по-активно да се вписват в живота ни, така че стартъпът EV Safe Charge разработва удобна инфраструктура за тяхното зареждане. Ключовата дума тук е "удобно", тъй като на клиента се предлага различни варианти на станции на водещите производители, а съща така мобилни устройва, които доставят енергия на труднодостъпни места.

Засега услугата работа само на територията на САЩ, като компанията се стреми да предложи на потребителите оптималния вариант - както за частни лица, така и за фирми. Например, един от нейните клиенти - 5-звезден хотел, е поискал да бъде оборудван със станция за зареждане на Tesla без да подозира, че тя ще работи само за електромобилите с тази марка. След намесата на фирмата е постигнат универсален вариант, но грешката в подобен случай би струвала много скъпо.

Electric Vision Aircrafts (EVA) 

В много фантастични филми машините на бъдещето не се движат по пътищата, а летят. Вероятно и този френски стартъп ще превърне тези фантазии в реалност. Фирмата разработва X01 - самолет с две места, който развива скорост до 400 км/ч и лети напълно безшувно. Безопасността при полет се осигурява от радар и 12 камери.

Засега дата за официално представяне на X01 не е посочена, но компанията вече приема поръчки за покука на това нестандартно превозно средство. Всеки желаещ да го има трябва да внесе депозит в размер на 284 000 долара.

Още новини за автомобилната индустрия четете в Automedia

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още