IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осло ще се сдобие с безжични системи за зареждане на електрически таксита

От 2023 г. всички таксита в Осло ще имат нулеви вредни емисии

20:00 | 21.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Норвежката столица Осло ще се превърне в първия град в света, който ще инсталира безжични системи за зареждане на електрически таксита с надеждата презареждането да става бързо и достатъчно ефективно, за да се ускори въвеждането на таксиметрови коли, които не замърсяват въздуха, предава Ройтерс.

Проектът ще използва индукционна технология с инсталирани захранващи панели на таксиметровите стоянки, свързани с приематели, инсталирани в колата, съобщи финландската компания Fortum.

От 2023 г. всички таксита в Осло ще имат нулеви вредни емисии, а Норвегия иска всички нови коли да са с нулеви емисии до 2025 г. Великобритания и Франция са си поставили сходни цели за 2040 г.

Fortum, която работи с американската компания Momentum Dynamics и местните власти в Осло по програмата, съобщи, че най-голямото препятствие пред електрифицирането на таксита до този момент е била инфраструктурата, тъй като на таксиметровите шофьори им отнема много време да намерят зарядно, да се свържат и след това да чакат колата да се зареди.

Индукцията е по-енергийно ефективна и позволява такситата да се зареждат, докато се движат бавно на опашка на таксиметровите стоянки.

„Времето е равно на пари, когато таксиметровите шофьори работят“, казва Оле Гудбран Хемпел, ръководител на публичната мрежа за зареждане на Fortum в Норвегия.

Страната има най-високия дял собственици на електрически таксита в света отчасти благодарение на дългосрочни придобивки като безплатни или по-ниски пътни такси, паркинг и точки за зареждане. Миналата година почти една трета от продадените нови коли са били електрически.

Освен това правителството освобождава електромобилите от данъците върху традиционните коли, които са много високи в страна, която няма собствена автомобилна индустрия на фосилни горива, която да лобира срещу тях.

Със своите едва пет милиона души население Норвегия е купила 46 143 нови електромобила през 2018 г., което я превръща в най-големия пазар в Европа след Германия с 36 216 и Франция с 31 095, сочат данни на Европейската асоциация на производителите на автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още