IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още мениджъри на Volkswagen са с обвинения заради дизеловия скандал

Мениджърите са обвинени в подпомагане и подбуждане на измама в комбинация с укриване на данъци и други престъпления

14:39 | 24.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Петнадесет мениджъри на Volkswagen и неин доставчик са с повдигнати обвинения във връзка с дизеловия скандал, който хвърля сянка върху германския производител от 2015 г. насам, съобщава Bloomberg, позовавайки се на информация от DPA.

Мениджърите са обвинени в подпомагане и подбуждане на измама в комбинация с укриване на данъци и други престъпления, става ясно от съобщението на агенцията, което цитира говорителя на прокуратурата в германския град Брауншвайг Клаус Цие.

От прокуратурата не уточняват за кои точно представители на ръководството става въпрос.

Делото на бившия главен изпълнителен директор на Volkswagen Мартин Винтеркорн и четирима други обвиняеми в измама, свързана с дизеловия скандал, бе отложено за септември заради коронавирусната пандемия. Срещу Винтеркорн и други мениджъри бяха повдигнати обвинения през 2019 г. заради продажбата на дизелови автомобили с умишлено променени показатели за екологичен отпечатък – скандал, станал известен като „Дизелгейт“.

За момента говорителят на Volkswagen Николай Лауде е отказал да коментира съобщенията.

По-рано в петък стана ясно, че Volkswagen настоява за обезщетение от повече от 1 млрд. евро от Винтеркорн заради Дизелгейт. Това е най-високата сума, която някога е искана от бивш или действащ главен изпълнителен директор в Германия, съобщи Süddeutsche Zeitung, позовавайки се на свои източници. Искат се обезщетения и от други четирима бивши мениджъри на групата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още