IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията за системата Autopilot на Tesla са "в радара" на американска агенция

Разследване на Комисията по търговия може да доведе до дело и да принуди компанията да промени начина, по който описва възможностите на Autopilot

11:28 | 09.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Федералната комисия по търговия (FTC) в САЩ заяви, че опасенията, повдигнати от законодатели за системата за подпомагане на водача на Tesla, известна като Autopilot, са „в радара ни“, съобщава Ройтерс.

В съответствие с политиката на агенцията председателят на FTC Лина Кан нито потвърди, нито отрече разследване в интервю от вторник.

„Абсолютно вярно е, че това е проблем, върху който много членове на Конгреса са се фокусирали и са ни писали за него, затова със сигурност е нещо в радара ни“, каза тя.

Tesla, която разпусна своя пресотдел, не е отговорила на искането за коментар.

През август сенаторите Ед Марки и Ричард Блументал призоваха FTC да започне разследване срещу Tesla, заявявайки, че производителят на автомобили е подвел потребителите и заплашва обществото, рекламирайки системите си за автоматизация на шофирането като напълно самостоятелно управление.

Разследване на FTC може потенциално да доведе до дело, с което да се принуди компанията да промени начина, по който описва способностите на Autopilot. Това може да засегне репутацията на Tesla.

Писмото от август бе изпратено малко след като Националната администрация за безопасност на магистралния транспорт (NHTSA) започна разследване на системата Autopilot на Tesla и катастрофи, включващи спрели превозни средства за спешна помощ и полицейски патрулки.

Администрацията стартира специални разследвания на 35 катастрофи от 2016 г. насам, включващи автомобили на Tesla, в които се подозира, че са били използвани усъвършенствани системи за подпомагане на водача като Autopilot. Към днешна дата са съобщени 14 смъртни случая, свързани с тези инциденти, включително на трима души, които загинаха в катастрофа в Калифорния миналия месец.

Tesla казва, че Autopilot помага на водачите, като позволява на превозните средства да управляват, ускоряват и спират автоматично, но функциите „изискват активен надзор на шофьора и не правят превозното средство автономно“.

В писмо от 2018 г. NHTSA каза, че Tesla е отправила „подвеждащи твърдения“ за петзвездната оценка за безопасност на Model 3 и свързаните с нея данни. Агенцията отнесе въпроса към FTC, за да разследва дали твърденията на Tesla представляват „нечестни или измамни действия или практики“.

Две американски групи за защита на правата на потребителите през 2018 г. призоваха FTC да разследва наименованието Autopilot на Tesla. Комисията по-рано отказа коментар за сезирането на NHTSA и не е предприела публични действия по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още