IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Northvolt ще строи съвместно с енергийна компания завод за батерии в Португалия

Съоръжението ще разполага с годишен производствен капацитет от 35 хил. метрични тона литиев хидроксид, които ще покрият търсенето на 700 хил. електромобила

15:44 | 14.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Northvolt&nbsp;</em></p>

Снимка: Northvolt 

Шведският производител на батерии за електромобили Northvolt AB и енергийната компания Galp Energia SGPS SA планират да разработят завод за обработка на литий в Португалия, с което ще се стремят да отговорят на нарастващото търсене на този метал по отношение на електрическата мобилност в Европа, съобщава Bloomberg.

Компаниите заявиха, че ще създадат съвместно предприятие с цел да изградят съоръжение с годишен производствен капацитет от 35 хил. метрични тона литиев хидроксид, които ще покрият търсенето на 700 хил. електромобила. 

Northvolt ще използва половината от това количество за производство на батерии.

Изграждането на фабриката, която според двете дружества ще бъде най-голямото подобно съоръжение в Европа, може да струва 700 млн. евро и да създаде 1500 нови работни места.

Предприятието ще помогне на Европа да се утвърди като основен играч в индустрията на ключови материали и суровини за електромобилите, но и ще даде възможност за поставяне на нов стандарт за устойчивост при снабдяването със суровини, изтъква Паоло Черути, съосновател на Northvolt.

Въпреки че компаниите все още не са взели окончателно решение за точното местоположение на фабриката и цялостната инвестиция, те се стремят да реализират проекта през 2026 г.

Предприятието, наречено Aurora, също ще проучва други възможности по веригата на стойност, изтъкат фирмите.

Базираната в Лисабон Galp заяви през юни, че разглежда възможности за преработка на литий и през януари подписа споразумение със Savannah Resources за проучване на литиево находище в Северна Португалия.

Northvolt е основана през 2016 г. от бивши мениджъри на Tesla Inc. и вече разполага с редица доходоносни сделки за доставка на батерии с европейски автомобилни гиганти като Volkswagen AG и BMW AG.

По-рано този месец стана ясно, че Volvo Cars и Northvolt ще вложат 30 млрд. крони (3,3 млрд. долара) за производството на батерии за електрически превозни средства в Европа. Двете компании обявиха, че ще създадат изследователски център в Гьотеборг, Швеция, през следващата година, който ще поддържа "няколкостотин" работни места. Производителите ще определят конкретно място за тяхната фабрика за батерии в региона в началото на 2022 г.

През юни Northvolt  успя да набере 2,75 млрд. долара в най-големия си кръг на финансиране досега, за да подкрепи своите планове за разширяване на производствения си капацитет и запазване на лидерската си позиция в процъфтяващата индустрия на батериите за електромобили в Европа.

Компанията си поставя за цел да надвие големи азиатски играчи като Contemporary Amperex Technology Co. (CATL) и LG Chem и се стреми да увеличи своя пазарен дял в Европа до 25% през 2030 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още