IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan: Brexit без сделка застрашава нашите операции във Великобритания

Японският концерн отхвърли твърденията, че ще иска обезщетение от британското правителство, ако то не се споразумее с ЕС за търговията

21:33 | 18.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Ian Forsyth/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ian Forsyth/Bloomberg

Всеки вариант за окончателно излизане на Великобритания от рамките на Европейския съюз (ЕС), който влошава бизнес условията чрез налагане на мита и други такси, би застрашил устойчивостта на операциите на Nissan в Обединеното кралство, заяви главният оперативен директор на японския автомобилен производител Ашвани Гупта.

Още през юни Nissan, в чийто завод в Съндърланд работят 7000 души, призова за „балансиран“ Brexit, припомня Automotive News Europe.

Последното предупреждение на концерна е свързано с липсата на напредък в преговорите между Лондон и Брюксел и призивите на блока, че на Великобритания ѝ остават по-малко от 10 дни, за да осигури сделка, която ще определи търговията от следващата година. 

Според Гупта, ако това се случи без каквито и да било устойчиви бизнес условия, операциите на Nissan в кралството няма да бъдат така стабилни.

Почти 11 месеца след Brexit Великобритания и ЕС все още не са сключили сделка, която ще покрие търговията между двете страни на стойност близо 1 трлн. долара след преходния период.

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън предупреди своите министри, че търговското споразумение далеч не е осигурено, но Великобритания ще процъфтява със или без сделка.

През март Nissan заяви, че ще продължи с разширяването на производствения капацитет на завода си в Съндърланд на стойност 52 млн. паунда (69 млн. долара) за изграждането на новия си SUV модел Qashqai.

Въвеждането на производството на отложеното трето поколение Qashqai сега ще се осъществи през пролетта на 2021 г., след което ще започнат и продажбите по-късно през същата година, заяви Nissan.

Когато обяви плана за изграждане на своя нов SUV модел през 2016 г., Nissan посочи, че Великобритания е уверила компанията, че Brexit няма да повлияе на конкурентоспособността ѝ.

Но митата, произтичащи от Brexit без сделка, биха повишили разходите за Nissan, докато всяко забавяне на доставките на части от чужбина, поради евентуалните митнически проверки, може да спъне производството.

Гупта заяви, че японската компания не иска обезщетение от Великобритания за разходите, които биха възникнали от Brexit без сделка, опровергавайки публикациите в медиите, че тя и Toyota ще го направят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още