IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нереализираната печалба на Tesla от инвестицията в биткойни е около 1 млрд. долара

Компанията е напът да изкара повече, отколкото е спечелила от продажбата на своите електромобили през цялата 2020 г., изчислява анализатор

21:00 | 22.02.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Tesla е записала нереализирана печалба (т. нар. печалба „на хартия“ – бел. ред.) от приблизително 1 млрд. долара от инвестицията си в биткойни. Това изчислява анализаторът на Wedbush Securities Даниел Айвс, цитиран от CNBC.

Компанията е напът да изкара повече от инвестицията в биткойни, отколкото е спечелила от продажбата на своите електрически автомобили през цялата 2020 г., изчислява той в бележка до клиенти.

По-рано този месец американският производител съобщи в документ пред Комисията по ценните книжа и борсите, че е купил биткойни на стойност 1,5 млрд. долара, за да диверсифицира и увеличи възвръщаемостта по паричните си резерви.

Покупката е била направена през януари, съобщиха от Tesla, но не разкриха кога точно или при каква цена са закупени монетите. Не е ясно и дали производителят е продавал някои от притежанията си.

Цената на биткойна продължава стремглавото си движение нагоре и през тази година, като през уикенда достигна нов рекорд от над 58 000 долара. Също така пазарната капитализация на криптовалутата прескочи прага от 1 трлн. долара миналата седмица.

Поредното поскъпване обаче изглежда е притеснило някои инвеститори, като в понеделник цената на биткойна поевтинява осезаемо. Криптовалутата успя да изтрие по-голяма част от ръстовете през почивните дни, като минути преди 15:30 цената ѝ поевтинява с близо 5,7% до 53 702,75 долара, показват данни на CoinDesk.

Графика: CoinDesk

Въпреки това месецът остава силен за биткойна. Само през февруари той поскъпва с над 60%, което разпали и коментарите, че увеличението е неестествено.

В своят коментар Айвс не посочва как е направил своите изчисления. Но според данни на CoinDesk цената на криптовалутата е нараснала от дневен рекорд от 34 793,45 долара на 31 януари до 57,487,03 долара на 20 февруари – денят, в който Айвс публикува изчисленията си. Това представлява увеличение от около 65%, което ще изпрати печалбата на Tesla от инвестицията за 1,5 млрд. долара на ниво от 975 млн. долара.

Според Айвс, въпреки че инвестицията в биткойни на Tesla е странична, тя е успешна и очакванията са да има ефект върху други публични компании през следващите 12 до 18 месеца.

Изпълнителният директор на автомобилния производител Илон Мъск е известен привърженик на биткойна, но дори и той заяви в събота, че цената му „изглежда висока“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
mitik75
преди 3 години
Kaк да печелим от дигиталното злато - крипто валута биткойн, подробно описание тук: ***.RABOTAIDOHOD.SIMPLESITE.COM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още