IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът на чипове ще изтрие поне 450 хил. автомобила глобална продукция

Проблемът с доставките на чипове ще продължи до средата на годината, като продукцията ще се възстанови едва през четвъртото тримесечие, смятат анализатори

13:43 | 15.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Недостигът на полупроводници коства на автомобилната индустрия по света най-малко 450 000 автомобили загубена продукция само през януари и февруари, изтъква консултантската компания LMC, цитирана от Automotive News Europe.

Проблемът с доставките ще продължи през цялата първа половина на 2021 г., но въпреки това няма да повлияе на годишната продукция, посочва Пит Кели, управляващ директор на LMC.

Според него недостигът на чипове се различава от другите прекъсвания на веригите на доставки, тъй като автомобилната индустрия се конкурира с други сектори за продукта. 

„Различното сега е, че сроковете за допълнителен капацитет изглеждат по-дълги и освен това конкуренцията на другите индустрии за този капацитет остава“, изтъква Кели, визирайки най-вече компаниите от сектора на потребителската електроника.

По неговите думи ще е необходимо повече време в сравнение с други предходни смущения в доставките, като взривове, стачки и природни бедствия, които отшумяват за едно или две тримесечия.

Според Кели ефектите от недостига на чипове трябва да изчезнат до края на годината.

LMC прогнозира, че глобалното автомобилно производство ще спадне с 10 на сто през първото тримесечие, което представлява задълбочаване на проблема в сравнение с прогнозата за 5-процентен спад, направена през декември. Това ще доведе до обща загуба от 1,1 млн. превозни средства, изтъква Кели, като от общия брой 600 000-700 000 загубени автомобила ще се дължат на недостига на чипове, а останалата част – на подновените национални блокади, свързани с коронавируса.

В същото време от IHS Markit прогнозират, че 672 000 превозни средства продукция ще бъде загубена през първото тримесечие заради проблема с автомобилните чипове.

„Това е наистина глобален проблем“, изтъква Кели, добавяйки: „Но някои страни ще се справят по-добре от други, ако имат по-добър достъп до доставките на полупроводници“ като Япония.

Купувачите ще изчакат модела, който искат, или ще си купят друг, ако този не е на разположение.

Почти всеки автомобилен производител е засегнат от недостига на полупроводници. Миналата седмица френският концерн Renault и наскоро създадената Stellantis обявиха временно спиране на работата в някои свои заводи.

Кели очаква автомобилното производство в Европа да се свие със 17 на сто през това тримесечие в сравнение с базата от 2019 г. След това ще последва нов спад от 10% през второто и 2-процентно понижение през третото тримесечие. Възстановяването ще започне през четвъртото тримесечие, когато производството ще нарасне с 3%.

През 2020 г. глобалното автомобилни производство се понижи със 17% до 74,4 млн. превозни средства. Очаква се то да нарасне до 92,2 млн. броя през 2022 г. и до 95,7 млн. превозни средства през 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още