IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск: Tesla щеше да бъде затворена, ако колите ни шпионираха в Китай

В петък китайската армия забрани коли на Tesla да влизат в нейни комплекси заради безпокойство за сигурността

11:21 | 20.03.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск заяви в събота, че компанията му е щяла да бъде затворена, ако колите й са били използвани за шпионаж, предава Ройтерс. Това е първият му коментар на новината, че китайската армия е забранила достъпа на автомобили Tesla в нейните обекти.

„Имаме много силен стимул да бъдем много конфиденциални с всяка информация. Ако Tesla използваше коли, за да шпионира в Китай или някъде другаде, щяхме да бъдем затворени“, заяви Мъск пред виден китайски форум по време на виртуална дискусия.

Запознати източници съобщиха пред Ройтерс в петък, че китайската армия е забранила на коли Tesla да влизат в нейни комплекси, като се позовала на безпокойство за сигурността заради инсталирани на автомобилите камери.

Ограниченията излязоха наяве, докато топ дипломати на Китай и САЩ провеждат напрегната среща в Аляска – първата лице в лице, откакто американският президент Джо Байдън встъпи в длъжност през януари.

Мъск призова за по-голямо взаимно доверие между двете най-големи икономики в света в изявлението си пред Китайския форум за развитие, бизнес среща на високо равнище, организирана от фондация, която е част от Държавния съвет.

Той участва в дискусионен панел с китайския квантов физик Сюе Цикун, който ръководи Южния университет за наука и технологии.

В Китай, най-големия автомобилен пазар в света и ключово бойно поле за електромобили, Tesla продаде 147 445 коли миналата година, равняващи се на 30% от общите продажби в света. Но тя е изправена пред по-голяма конкуренция тази година от местни компании като Nio и Geely.

Мъск посещава няколко пъти Китай, където Tesla произвежда и продава електромобили. През 2019 г. той обсъди мисиите до Марс и изкуствения интелект с основателя на Alibaba Джак Ма.

На събитие миналата година за произведените в Китай седани Model 3 Мъск танцува ентусиазирано на сцената и свали якето си, предизвиквайки буря в социалните мрежи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 3 години
Ей от всяка глупост пиар прави тоя, браво! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Съскай, съскай завистлив петолъчник. Керванът си върви, а вие, пенсионираните кадри от текезесето само може да се плюнчите отстрани и да се давите от яд и завист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
И да, във всяка държава във 100% смисъл на думата (държава) ще ви изритат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
E то за Китай не ви стиска.За колонията ****стан - какъв е проблема?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още