IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск продължава серията с нова продажба на акции на Tesla за 930 млн. долара

Най-богатият човек в света се раздели с още 934 000 акции в понеделник

11:23 | 16.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Илон Мъск упражни опции и продаде още акции на американския производител на електромобили Tesla Inc., продължавайки серията от продажби, която доведе до най-голямото поевтиняване на книжата на компанията от март 2020 г., съобщава Bloomberg.

Най-богатият човек в света се раздели с още 934 000 акции в понеделник за около 930 млн. долара, сочат регулаторни документи. Сумата се добавя към тази за 6,9 млрд. долара от книжата, които Мъск продаде миналата седмица, след като пусна необичайна анкета в Twitter, в която попита своите последователи дали трябва да продаде 10% от своя дял в Tesla.

Част от приходите от продажбата на акции в понеделник трябва да помогнат на Мъск да плати своите данъци. Предполага се, че решението на милиардера е свързано с дискусиите в Конгреса относно плащането на данъци от страна на свръхбогатите.

През уикенда 80-годишният Бърни Сандърс, който безуспешно се бори за президентската номинация на Демократическата партия през 2016 и 2020 г., написа в Twitter,  че „трябва да изискваме изключително богатите да изплатят справедливия си дял“. Мъск, чието състояние от 286 млрд. долара го превърна в мишена за привържениците на данъка върху богатството, отговори с остра язвителност: „Продължавам да забравям, че все още си жив“.

тесла тесла

Донякъде продажбите на акции на Мъск са част от предварително подготвен план. Ръководителят на Tesla разполага с милиони опции за продажба на акции, които трябва да бъдат упражнени преди следващия август, нещо, което той не разкри в своята анкета в Twitter. Още през септември Мъск спомена, че вероятно ще упражни „огромен блок“ от опции към края на тази година.

За да достигне прага от 10%, посочени в анкетата, Мъск ще трябва да продаде около 17 млн. акции на Tesla, или над два пъти количеството, с което се раздели през последните дни – 7,3 млн. акции.

Продажбата на акции не е необичайна практика сред милиардерите. Основателят на Amazon Джеф Безос, за сравнение, притежава около 14% от онлайн търговеца на дребно, докато Марк Зукърбърг държи около 14% от Meta Platforms Inc., компанията майка на Facebook, и контролира по-голямата част от акциите от клас B. И Безос, и Зукърбърг прибягват до продажба на акции през последните години, като само за тази година Безос продава акции на Amazon за около 8,8 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още