IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск иска да започне с производството в Германия още през ноември

Компанията възнамерява да представи догодина в Европа своите соларни покриви и системата за пълно самоуправление

09:54 | 11.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: &nbsp;EPA/CLEMENS BILAN</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка:  EPA/CLEMENS BILAN

 

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск планира заводът за електрически автомобили на компанията в близост до Берлин да започне да произвежда превозни средства още през следващия месец, въпреки че американската компания все още чака окончателно одобрение за проекта, който бе забавен поради правни предизвикателства.

По време на ден на отворени врати в събота, на който са присъствали около 9000 души, Мъск заяви, че ще отнеме повече време, преди фабриката да достигне пълния си капацитет, пише Handelsblatt. Преди това Мъск беше разширил строителните планове на гигафабриката, като включи в нея и завод за батерии. На деня на откритите врати Мъск поздрави посетителите на немски и каза: „Щастливи сме да отворим вратите си и да ви покажем върху какво работим през последните няколко месеца. Подкрепата, която получихме от хората тук в Грюнхайде и цяла Германия, е супер впечатляваща!“.

В програмата имаше виенско колело, щандове за храна и безплатни напитки, но и обиколка на завода. Там посетителите можеха да видят пресата, бояджийството и леярната. За участие в събитието бе нужно да са направени предварителни резервации, в допълнение се допускаха само посетители, живеещи в Берлин и Бранденбург. Настроението в събота беше празнично, а в социалните мрежи бяха публикувани снимки, на които се вижда как посетителите се редят за тестдрайв с Model Y, виенско колело и обиколки из вътрешността на фабриката. В знак на уважение към екологичните организации Мъск каза, че Tesla ще засади повече дървета, отколкото е отсякла, и ще се увери, че заводът използва възможно най-малко вода.

Ръководителят на най-големия световен производител на електрически автомобили разкри плановете за европейската фабрика през 2019 г. Но допълнителната фабрика за батерии, заедно с опасенията за околната среда, забавиха процеса на одобрение. Дори и в момента все още няма окончателна зелена светлина от властите за завода в Грюнхайде. Всичко, което беше изградено там през последните няколко месеца, се основава на предварителни разрешителни. Решението на държавните органи се очаква до края на месеца.

Междувременно Мъск се притеснява как може да привлече необходимите специалисти за производството. Той се надявал, че заводът ще привлече хора от цяла Европа, заяви шефът на компанията в събота. Грюнхайде не е далеч от границата с Полша. Но самата Tesla не е известна, поне в САЩ, с това, че дава над средните заплати в индустрията.

Въпреки че посещението на Мъск бележи последния етап от строителството на завода, Tesla все още очаква окончателно одобрение на проекта, който подкрепя европейските му планове за разширяване, точно както Volkswagen AG, Daimler AG и BMW AG разширяват своите гами от електромобили. За Германия заводът обещава нови работни места в регион, който бе загубил по-голямата част от тежката си индустрия по време на Втората световна война.

Напредъкът в Грюнхайде е по-бавен, отколкото се очакваше, а Tesla бе изправена пред съдебни дела от страна на екологични групи, загрижени за използването на водата и опазването на дивата природа.

Местните жители са подали повече от 800 жалби, които в момента се обсъждат чрез онлайн консултативен процес, който ще продължи до 14 октомври. Регионалните власти по околна среда се зарекоха да вземат решение за окончателно одобрение едва след като този процес приключи.

В крайна сметка се очаква първата европейска автомобилна фабрика на Tesla да произвежда 500 000 електрически автомобила годишно с около 12 000 служители. През следващата година обаче там ще бъдат произведени само 10 000 превозни средства. „От деня, в който започне да произвеждаме автомобили, ще ни  отнеме повече време, за да достигнем пълния капацитет, отколкото за да построим фабриката“, каза Мъск. „Наистина е сложно“.

Мъск каза, че се стреми да представи още продукти на Tesla през следващата година в Европа, включително соларните ѝ покриви и така наречената система за пълно самоуправление.

„Изглежда много вероятно да бъде в Европа догодина“, каза той по отношение на нея.

Tesla каза, че макар системата за пълна автономност да е проектирана да осъществява някой ден пътувания без намеса на водача, тя все още не е в състояние да направи автомобилите на Tesla напълно автономни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още