IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мениджър на Mercedes: Скоро ще разрешим проблема с недостига на чипове

Германският производител на луксозни автомобили разговаря с доставчици относно производството през февруари и март, споделя Брита Зеегер

22:47 | 20.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Брита Зеегер. <em>Снимка:&nbsp;Marlene Awaad/Bloomberg</em></p>

Брита Зеегер. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Производителят на луксозни превозни средства Mercedes-Benz скоро ще реши проблемите около недостига на полупроводници със своите доставчици и ще сведе до минимум въздействието върху клиентите, смята Брита Зеегер, ръководител продажби в германската марка, част от портфолиото на Daimler AG. 

 „Уверени сме, че заедно с доставчиците ще решим този проблем“ изтъкна тя пред журналисти, цитирана от Ройтерс. Зеегер посочи, че доставките на автомобили с марка Mercedes остават стабилни през януари, но добави, че компанията все още оценява възможните ефекти от недостига през февруари и март.

Проблемите с доставките на чипове поставят много автомобилни производители под натиск, принуждавайки ги да ограничат производството. Към момента остават засегнати заводите на Mercedes в Ращат и Бремен, Германия, както и съоръжението в Кечкемет, Унгария, съобщава Die Welt.

По-рано днес Зеегер представи новия компактен електрически SUV модел EQA, който ще се появи на пазара през февруари. Това е третото изцяло електрически превозно средство от серията EQ на Mercedes.

Още три електромобила се очаква да бъдат пуснати в продажба до края на годината.

EQA се сглобява в завода на Mercedes в Ращат, като от тази година производството му е разширено и в Китай.

С подобни проблеми се сблъскват и други германски концерни.

Audi обяви, че ще съкрати работното време на своите служители във фабриките си в Инголщат и Некарсулм от следващата седмица до 29 януари. Производството на моделите A4 и A5 ще бъде засегнато от ограниченията. Причината е "значителното ограничено предлагане на полупроводници", информират от Audi.

Спирането на производството няма да повлияе на сглобяването на моделите Q2 и A3 в Инголщат. Производствените линии на A6, A7, A8, R8 и Audi e-tron GT в Некарсулм също не са засегнати, посочва Audi.

В началото на януари ръководството на марката Volkswagen заяви, че ще намали производството на моделите Tiguan, Touran и Seat Tarraco в завода си във Волфсбург. Северногерманската фабрика в Емден, където се сглобява Passat, също ще бъде засегната от краткосрочната работа за две седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още