IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lyft планира да предложи превоз с автономни коли на своите клиенти от 2023 г.

Самоуправляващите се автомобили ще бъдат разработени от съвместното предприятие на Hyundai и Aptiv

21:15 | 16.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Компанията за споделено пътуване Lyft Inc. иска клиентите на нейното приложение да могат да избират автономен транспорт от 2023 г., съобщава Bloomberg, цитирайки изявление на дружеството.

Автономните автомобили ще бъдат изградени от Motional Inc., съвместно предприятие между Hyundai Motor Group и Aptiv Plc. 

Новината е предшествана от решението на Uber Technologies Inc. да продаде своето звено за разработка на автономни технологии на стартъпа Aurora Innovation Inc.

Партньорствата на Lyft в тази област бяха разширени с договора от 2018 г. с Aptiv и по-късно със споразумението, сключено с компанията Motional, която вече пусна по улиците на Лас Вегас платена автономна таксиметрова услуга.

Технологията, на която залага Lyft, изключва наличието на шофьор зад волана, което би направило услугата по-евтина.

Въпреки това през последните години дори най-големите оптимисти в индустрията признаха, че ще отнеме повече време и пари от очакваното преди технологията да се разгърне в широк мащаб.

През октомври Cruise LLC заяви, че е получила зелена светлина за тестване на автомобили без шофьор в Сан Франциско, а Waymo разшири услугата си за автономни превози до всички клиенти във Финикс.

По-рано тази седмица звеното на Amazon за автономни технологии Zoox обяви, че ще пусне самоуправляващо се превозно средство по улиците на Сан Франциско и Лас Вегас макар все още да не посочва дата.

Главният изпълнителен директор на Motional Карл Янема заяви, че споразумението с Lyft ще ускори разширяването на сегашния автопарк на компанията от над 100 автономни автомобила.

„Това споразумение бележи най-голямото партньорство за внедряване на (услугата) роботакси за голяма мрежа за споделено пътуване и представлява огромен скок от сегашното партньорство на Motional с Lyft“, изтъква той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още