IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lucid назначава бивш директор на Waymo

Шери Хаус ще отговаря за разширяването на бизнеса на производителя на премиум електрически автомобили

12:44 | 05.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Стартъпът за луксозни автомобили Lucid Motors Inc., подкрепен от Саудитска Арабия, който излезе на борсата чрез сливане с компания със специално предназначение (SPAC) назначи за финансов директор Шери Хаус, бивш член на ръководството на звеното на Alphabet Inc. Waymo, съобщава Bloomberg. 

Преди назначаването си в Lucid Хаус изпълнява длъжността директор „Връзки с инвеститорите“ в Waymo. Тя ще се съсредоточи върху разширяването на бизнеса на новия си работодател. 

„Радваме се, че Шери се присъединява към нас. Нейният финансов и технически опит подкрепя основния ни ръководен екип в една критична за Lucid година, докато се подготвяме за прехода към публично търгувана компания и за стартирането на Lucid Air“, заяви главният изпълнителен директор на концерна Питър Роулинсън.

Базираната в Нюарк, Калифорния, Lucid е част от вълната от стартъпи с фокус върху електромобилите, които планират да излязат на борсата чрез сливане със SAPC дружество с надеждата да повторят успеха на лидера в индустрията Tesla Inc.

Lucid планира да започне търговското производство на своя електрически седан Air през втората половина на годината, като цената на превозното средство ще започва от 169 хил. долара. Автомобилът ще предлага пробег с едно зареждане на батерията от 500 мили (800 км). Работната сила на компанията е нараснала до над 2500 служители.

Обратното сливане представлява най-голямото вливане на капитал в Lucid, откакто публичният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия вложи над 1 млрд. долара през 2018 г. Споразумението с Churchill Capital IV Corp включва частно пласиране в публичен капитал от 2,5 млрд. долара, най-голямото от този вид в историята при сделка със специално предназначена за придобиване компания. Tя е ръководена от инвеститора PIF, както и от BlackRock, Fidelity Management, Franklin Templeton, Neuberger Berman, Wellington Management и Winslow Capital.

Назначаването на Хаус се случва в преломен момент за Waymo, считана за лидер при технологиите за автономно шофиране. През април Джон Крафчик подаде оставка като главен изпълнителен директор, заменен от Текедра Мауакана, който преди това изпълнява длъжността на оперативен директор, и Дмитрий Долгов, главен технически директор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още