IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон въвежда нова такса, за да намали замърсяването

В центъра на британската столица ще се създаде защитена зона

21:45 | 04.04.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Заради замърсяването, което убива 9000 лондончани всяка година, кметът на Лондон Садик Хан съобщи днес, че иска от 2019 г. да създаде защитена зона в столицата - нова стъпка в неговата офанзива срещу замърсяващите въздуха автомобили, съобщи AFP, цитирана от БТА.

Тази зона на свръхниски емисии на изгорели газове ще засегне всички дизелови автомобили на над четири години и всички бензинови на над 13 години. Собствениците им ще трябва да плащат по 12,50 лири стерлинги (28,57 лв. - бел. ред.), за да шофират в центъра на британската столица. Задължението ще важи седем дни в седмицата и 24 часа в денонощието.

„Въздухът в Лондон е смъртоносен и аз не мога да остана със скръстени ръце", заяви пред журналисти Хан, когато обяви тази инициатива. 

През февруари кметът на британската столица съобщи, че от октомври влиза в сила такса от 10 лири за колите, произведени преди 2006 година. Тя ще бъде в допълнение към таксата от 11,5 лири, която плащат собствениците на автомобили, за да ги карат в центъра на Лондон от понеделник по петък от 7 до 18 часа.

Хан иска да засили тази мярка от 2019 г. с въвеждането на зоната на свръхниски емисии.

„Една от причините въздухът в Лондон да е смъртоносен са изгорелите газове на колите. Изчислили сме, че половината от замърсяването на въздуха се дължи на транспорта", обясни той пред AFP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още