IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Край на еуфорията: Акциите на Tesla поевтиняват с 18%

Промяната в настроенията стана факт, след като анализатори на Canaccord Genuity намалиха оценката си за акциите на фона на притеснения за завода в Шанхай

21:39 | 05.02.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Изумителното 6-дневно рали на Tesla, в рамките на което книжата на компанията поскъпнаха с 60%, изглежда е към края си.

Два часа преди края на борсовата сесия акциите на производителя на електрически автомобили поевтиняват с 18,5% до цена от 722,94 долара, изтривайки по-голяма част от ръстовете от последните два дни. Книжата се търгуват с около 7% ръст спрямо цената им при отварянето на борсите в понеделник и 12% над тази в края на сесията в петък.

Промяната в настроенията стана факт, след като анализатори на Canaccord Genuity намалиха оценката си за акциите на фона на притеснения, че заводът на компанията в Шанхай може да изпита някои затруднения заради разпространението на коронавируса в Китай, съобщава Bloomberg.

Бързото поскъпване на книжата през последните три месеца, което се ускори още повече през изминалата седмица, бе благодарение на два последователни силни тримесечни отчета, бързият строеж на завода в Китай, по-ранното пускане на Model Y, както и заради първата отчетена печалба за фабриката за батерии в Невада, оперирана съвместно с Panasonic.

„Мнозина инвеститори не успяват да установят силна, фундаментална основа за движението“ на акциите, посочва анализаторът на Morgan Stanley Адам Джонас.

Тези настроения може би най-накрая обхващат и акциите, започвайки с поевтиняването им със 109 долара точно преди края на сесията във вторник. Цената приключи на ниво от 887,06 долара, с което повишението за 2020 достигна до 112%.

Изглежда Wall Street слага спирачки на ентусиазма си: Джонатан Доршаймър от Canaccord Genuity понижи оценката за акциите от „купувай“ на „задръж“, посочвайки за вероятна промяна в очакванията през първото тримесечие и разпространението на коронавируса в Китай.

Междувременно главният изпълнителен директор Илон Мъск, който прибави 17,6 млрд. долара към състоянието си благодарение на ралито от началото на годината, намекна за възможен нов завод на компанията в Тексас. В типичния си стил той помоли последователите си в Twitter да гласуват за идеята.

Обратът, настъпил в сряда, е известно успокоение за продавачите на късо, които започнаха зле годината със загуби от преоценка на пазарната стойност от 11,47 млрд. долара, включително 5,63 млрд. долара само от началото на февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
От миналата година реалната им стойност не се е променила много-много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Благодаря: имам си. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 8
Бидонойл
преди 4 години
Закъснял си с десетина години. Но си спомням как миналата година се смееше на прогнозата, че акциите ще стигнат $450. Ти твърдеше, че ще вървят само надолу и после щели да ги купят костенуркаджиите. А днес Tesla вече е по-скъпа от VW.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 7
Solar Power
преди 4 години
По скоро заложи на бмв ако търсиш дивидент. Стабилно 3-4 всяка година
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 13
Императорът
преди 4 години
Като станат по 7 долара, ще се заинтересувам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още