IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Kostal закрива три завода в Германия до 2024 г.

Досегашните мерки за гарантиране на конкурентоспособността са се оказали недостатъчни, признава компанията

16:56 | 27.06.22 г.
<p>
	Заводът на Kostal в Люденшайд.&nbsp; <em>Снимка: Kostal</em></p>

Заводът на Kostal в Люденшайд.  Снимка: Kostal

Доставчикът на автомобилни компоненти Kostal Automobil Elektrik, част от групата Kostal, е изправен пред мащабни съкращения на работните места. Според компанията производството в германските ѝ фабрики в Люденшайд, Майнерзаген и Халвер ще бъде прекратено до края на 2024 г. и ще се премести на други локации, съобщава Automobilwoche.

Според Kostal ще бъдат засегнати хиляди работни места. В трите завода работят общо 800 служители, като само в Люденшайд са заети 650 души.

Компанията посочва, че подобна стъпка е необходима за избягване на щети за цялата група и за гарантиране на нейното съществуване като независим бизнес. Вредата за групата от високите цени и натиска на конкуренцията, на които е подложена индустрията на автомобилните доставчици, напоследък се засилва поради коронавирусните ограничения в Китай и войната в Украйна. 

Строгият контрол на разходите и съкращенията на работните места през 2018-19 г. , както и няколкото програми за засилване на ефективността не са достатъчни, за да гарантират конкурентоспособността на германските обекти на компанията в дългосрочен план, изтъкват от Kostal.

"В Германия ще се концентрираме върху задачи, различни от производството в бъдеще. Основната задача е и ще остане да управляваме и доразвиваме нашия автомобилен бизнес от Германия по устойчив и печеливш начин", обяснява Хансьорг Херман, управляващ и главен оперативен директор на Kostal Automobil Elektrik, отговарящ за глобалното производство и европейския бизнес на компанията.

Планираното преструктуриране за следващите две години сега ще бъде обсъдено подробно с работническия съвет и служителите ще бъдат информирани незабавно за резултатите от тези консултации. Ръководството не изключва съкращения поради оперативни причини, но ще ги избягва, когато е възможно, добавят от концерна.

Отделите за развитие не са засегнати

„Ние отчитаме големи загуби в нашите германски производствени предприятия. Нашите служители също знаят това. Заедно направихме всичко възможно през последните години, за да избегнем затваряния и премествания. Въпреки всичките си усилия, не успяхме да постигнем устойчиво печеливш бизнес“, обяснява Херман.

Продължаващата трансформация на автомобилната индустрия и свързаните с нея промени в технологиите за задвижване изискват значителни инвестиции в бъдеще, което също натоварва финансово компанията.

Поради отговорността към цялата Kostal Group, планираното затваряне на производството в Германия е „трудно, но логично“, добавят от Kostal.

Планираните съкращения на работните места обаче не се ограничават до производствените обекти. В администрацията на Kostal Group също се предвижда съкращаване на работни места или преместване на служители в новосъздадения Kostal Business Service Center в Унгария (Будапеща). Отделите за развитие на Kostal Automobil Elektrik и другите бизнес области на компанията не са засегнати от закриването на заводите.

Kostal Automobil Elektrik генерира приходи от продажби в размер на около 2,4 млрд. евро за миналата година. Компанията разполага с общо 15 800 служители в 35 локации по целия свят. Цялата Kostal Group, със седалище в Люденшайд, оперира в 20 страни на пет континента във всички бизнес области. През 2021 г. тя генерира приходи от продажби в размер на 2,8 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още