IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският Uber: Решението на властите в Пекин ще навреди на резултата

За първите три месеца Didi отчете приходи от около 42,2 млрд. юана, от които 39,2 млрд. юана са от китайското подразделение за мобилност

09:08 | 05.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Приложението на китайската компания, показано в Шанхай. <em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Приложението на китайската компания, показано в Шанхай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Най-голямата китайска компания за споделени пътувания Didi Global Inc заяви в неделя, че премахването на нейното приложение DiDi Chuxing от магазините за смартфони в Китай се очаква да окаже неблагоприятно въздействие върху приходите ѝ. 

По-рано в неделя регулаторът на киберпространството в Китай нареди на магазините за приложения да спрат да предлагат апликацията на DiDi, след като установи, че компанията е събрала незаконно личните данни на потребителите.  

Необичайно бързото решение е взето само два дни, след като китайската агенция за киберсигурност обяви, че ще извърши проверка на компанията, за да защити националната сигурност и обществения интерес, пише Bloomberg.

Това стана само два дни след като Didi започна да предлага акциите си на Нюйоркската фондова борса.

„Компанията очаква, че свалянето на приложението може да окаже неблагоприятно въздействие върху приходите ѝ в Китай“, се казва в изявление на концерна.

Премахването на приложението на Didi, което не засяга съществуващите потребители, се случва дни, след като компанията дебютира на Нюйоркската фондова борса при първично публично предлагане, което събра 4,4 милиарда долара. 

В декларация до властите през юни Didi отчете приходи от около 42,2 милиарда юана (6,5 милиарда долара) за трите месеца, приключващи на 31 март. От тях 39,2 млрд. юана са от китайското подразделение за мобилност, докато около 800 млн. юана са от международния бизнес.

Didi има доминираща позиция в онлайн бизнеса със споделени пътувания в Китай и работи на 4000 места в 16 държави. Компанията заяви, че ще се стреми да отстрани всички проблеми и ще защити поверителността на потребителите и сигурността на данните.

От края на миналата година китайските интернет регулатори предприеха по-строги мерки срещу технологичните гиганти в страната заради предполагаеми нарушения на правилата.

Таблоидът Global Times, издаван от официалния вестник на управляващата комунистическа партияPeople's Daily, публикува в понеделник в коментар на мандарин, че очевидната способност на Didiза „анализ на големи данни“ може да създаде риск за сигурността на личната информация на хората.

„На нито един интернет гигант не може да бъде позволено да се превърне в супер база данни с лична информация на китайците, която съдържа повече подробности, отколкото има държавата, и на тези компании не може да бъде позволено да използват данните, както искат“, казва Global Times.

Didi ежедневно събира огромни количества данни за мобилност в реално време. Тя използва част от данните за разработване на технологии за автономно шофиране и анализ на трафика. 

В своя проспект за първично публично предлагане Didi заяви, че „следваме стриктни процедури при събиране, предаване, съхраняване и използване на потребителските данни в съответствие с нашите политики за сигурност на данните и поверителност“.

Високопоставен изпълнителен директор на Didi заяви в събота, че компанията съхранява всички данни за потребителите и пътищата в Китай на сървъри в страната и е "абсолютно невъзможно" да е предала данни на САЩ.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още