IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският стартъп за автономни превозни средства WeRide набра 310 млн. долара

Финансирането е водено от китайския производител на автобуси Zhengzhou Yutong Group

15:06 | 15.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Short/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Short/Bloomberg

Китайският стартъп за автономни превозни средства WeRide е набрал 310 милиона долара от производителя на автобуси Zhengzhou Yutong Group и няколко държавни инвеститори, докато Пекин въвежда нови насоки за тестване на автономни превозни средства, съобщава Nikkei Asia Review.

WeRide, която е подкрепена от алианса Renault, Nissan Motor и Mitsubishi Motors, е сред водещите компании в бързорастящия сектор на автономни превозни средства в Китай. Обявената в четвъртък нова инвестиция ще позволи на 3-годишното дружество да ускори изследванията и комерсиализацията на автономни технологии.

Стартъпът също заяви, че тази седмица ще започне да тества автономни автобуси на остров край град Гуанджоу, където се намира централата на компанията, като част от стратегическото ѝ партньорство с Yutong. 

Няколко държавни инвестиционни фонда също се присъединиха към финансирането, включително Equipment Manufacturing Fund на Китайската банка за развитие, Hengjian Emerging Industries Fund, контролиран от властите на провинция Гуангдун, както и Zhuhai Huajin Capital, който е под контрола на властите на град Джухай.

Компаниите CMC Capital Partners и Tryin Capital също са сред новите инвеститори на WeRide.

„Ще засилим стабилността и безопасността на автономните системи, ще експлоатираме нашите услуги, като се придържаме към разпоредбите и ще се стремим да предлагаме повече продукти за самоуправление на пазара“, изтъква Тони Хан, основател и главен изпълнителен директор на WeRide.

Въпреки че САЩ са водещи в сегмента на автономните превози, китайските компании наваксват, както се вижда от полевите тестове в Китай и САЩ

Водещите китайски компании, включително Pony.ai, Baidu и AutoX, вече обявиха, че стартират услуги с роботаксита. Някои от тях са си осигурили партньорства с утвърдени автомобилни компании, за да продължат изследванията.

През 2020 г. WeRide стана втората компания в света след Waymo на Alphabet, която тества напълно автономни превозни средства по обществените пътища. Стартъпът разполага и с готови роботаксита.

В същото време Китай облекчава правилата за движение, за да улесни тестването на технологиите. По-рано тази седмица Министерството на промишлеността и информационните технологии представи набор от насоки, които насърчават местните власти да подкрепят пътните тестове на автономните превозни средства, включително по магистралите.

Правителствената подкрепа за сегмента, заедно с борсовото рали, засягащо производителите на електромобили, повишиха доверието на инвеститорите към автономните технологии.

„Обявени са национални насоки за улесняване на развитието на този сектор“, споделя Ли Рюгън, съосновател на CMC Capital Partners. „Очакваме с нетърпение да помогнем на лидерите в индустрията, като WeRide, да използват възможностите на пазара и да разработят различни сценарии за прилагане на своите технологии“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още