IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски предприемач стана най-големият акционер в Daimler

Собственикът на китайския производител на автомобили Geely Ли Шуфу е придобил дял за почти 9 млрд. долара в германската компания

21:50 | 23.02.18 г.
<p>
	Ли Шуфу. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ли Шуфу. Снимка: Архив Ройтерс

Председателят и основен собственик на китайския производител на автомобили Geely Ли Шуфу е придобил дял от 9,69% в Daimler, съобщи германската компания в свой отчет от петък, цитирана от Ройтерс.

Делът, който е на стойност почти 9 млрд. долара при сегашната оценка на акциите на Daimler, прави Ли най-големият отделен акционер в производителя на автомобили, камиони и ванове Mercedes Benz, чиято централа се намира в германския град Щутгарт.

Източници на Ройтерс този месец заявиха, че Geely купува дялове в Daimler, опитвайки се да сключи алианс за съвместна работа в сферата на технологиите на електрическите автомобили – реакция към китайските изисквания за по-чисти автомобили с цел да се намали замърсяването.

Говорител на Daimler нарече покупката на дела частна инвестиция на Ли.

Щастливи сме, че с Ли Шуфу спечелихме още един дългосрочен инвеститор, който е убеден в иновативните способности, стратегия и бъдещ потенциал на Daimler”, заяви говорителят в искане за коментар.

Daimler познава и уважава Ли Шуфу като китайски предприемач с изключителни компетенции и напредничаво мислене“, допълва той.

През ноември източници на Ройтерс споделиха, че Daimler е отхвърлила оферта на Geely за придобиването на дял от до 5%.

Zhejiang Geely притежава Volvo Cars, както и производителя на традиционните черни таксита в Лондон. Миналата година тя придоби и дял от 49,9% в малайзийския производител на автомобили Proton.

Покупката на Ли Фушу го прави най-големия акционер в Daimler, излизайки пред Kuwait Investment Authority, който към 30 септември е притежавал 6,8%, сочат данни на Thomson Reuters.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още