IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай забрани достъпа на автомобилите Tesla до военни имоти

Китайските военни предприемат подобни мерки заради опасения за националната сигурност, визирайки камерите, които са монтирани в електромобилите

16:54 | 19.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китайските военни са забранили на автомобили Tesla да влизат във военни жилищни комплекси, позовавайки се на опасения за сигурността заради камерите, инсталирани на превозните средства, съобщава Ройтерс, цитирайки източници, запознати с темата.

Заповедта, издадена от военните, съветва собствениците на Tesla да паркират автомобилите си извън военни имоти, съобщи по-рано Bloomberg, добавяйки, че жителите на жилища, намиращи се под юрисдикцията на китайските военни, са били информирани за заповедта по-рано през седмицата. 

В същото време The Wall Street Journal посочва, че китайското правителство ограничава използването на автомобилите на американската компания от военно служещите, тъй като превозните средства могат да доведат до изтичане на информация, касаеща националната сигурност на Китай.

Остава неясно дали мярката се прилага за всички подобни съоръжения в страната.

Информационната служба на Държавния съвет на Китай и Tesla все още не се отговорили на молбата на Ройтерс за коментар. Китайското министерство на отбраната също не предоставя информация по темата.

Автомобилите на Tesla разполагат няколко малки камери отвън, които помагат на водача на превозното средство при паркиране, както и на системата „Автопилот“. Модели 3 и Модел Y също имат вградени камери в огледалото за обратно виждане за безопасността на водача, които са деактивирани по подразбиране.

Основателят и главен изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск посочва още през 2019 г. в Twitter, че тези камери са се наложили в автомобилите на концерна заради конкуренцията с компаниите за споделено пътуване Uber и Lyft, като устройствата помагат на шофьорите да изкарват пари. „В случай, че някои злоупотребява с колата ви, вие може да го проверите чрез камерите“, изтъква Мъск.

Той често говори за стойността на данните, които превозните средства на Tesla могат да събират и които могат да се използват за разработване на нови функции при автономното шофиране.

Редица други автомобилни производители също оборудват своите превозни средства с камери и други видове сензори, които могат да засичат предмети около автомобила.

WSJ съобщи, че решението на китайските власти е предшествано от преглед от страна на правителството на сигурността на автомобилите на компанията, позовавайки се на анонимни източници.

Китайските власти са установили, че сензорите на автомобилите Tesla могат да записват визуални изображения на средата около превозното средство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още