IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай блокира достъпа на електромобилите на Tesla до някои държавни служби

Служителите на правителствени агенции, притежаващи автомобили Tesla, са получили устни инструкции да не използват служебните паркинги, съобщават източници

11:49 | 21.05.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

На служителите в някои китайски държавни агенции им е било забранено да паркират своите електромобили Tesla на паркингите на сградите на институциите поради опасения за сигурността, свързани с камерите, монтирани в превозните средства, съобщава Ройтерс, цитирайки източници, запознати с темата.

Според тях служителите на поне две държавни агенции в Пекин и Шанхай са получили устни инструкции от свои началници да не паркират електромобилите си на работа. Все още не е ясно какъв е броят на засегнатите коли и дали всички държавни институции в Пекин са наложили подобни ограничения. 

През март китайските военни забраниха на автомобили Tesla да влизат във военни жилищни комплекси, позовавайки се на опасения за сигурността заради камерите, инсталирани на превозните средства. Заповедта, издадена от военните, съветва собствениците на Tesla да паркират автомобилите си извън военни имоти.

Wall Street Journal посочи, че китайското правителство ограничава използването на автомобилите на американската компания от военнослужещите, тъй като превозните средства могат да доведат до изтичане на информация, касаеща националната сигурност на Китай.

В началото на април Tesla заяви, че камерите в автомобилите му не са активирани извън Северна Америка.

„Дори в САЩ собствениците на автомобили могат да избират дали да включат камерите. Tesla е оборудвана със защитна система на мрежата от световно ниво, за да осигури защита на поверителността на потребителите“, написа компанията в китайската социална платформа Weibo.

Ограничението представлява поредната индикация за растящото напрежение между китайските държавни органи и американския производител на електромобили, който понесе множество критики от потребителите и медиите в страната през април заради опасенията около сигурността и отношението на служителите му спрямо клиентите.

Китай, най-големият автомобилен пазар в света, е втори по големина пазар за базираната в Калифорния автомобилна компания, като представлява около 30% от продажбите ѝ. Tesla произвежда в своя завод в Шанхай електрическия седан Model 3 и SUV модела Model Y.

Автомобилни производители като Tesla оборудват повече превозни средства с камери и сензори, които събират информация от околната среда. Контролът върху начина, по който изображенията се използват, и тяхното съхранение представлява още едно предизвикателство за индустрията и регулаторите по целия свят.

Автомобилите на Tesla имат няколко външни камери за подпомагане на водачите при паркиране, смяна на лентата и други функции. Изпълнителният директор на концерна Илон Мъск често коментира значението на данните, събирани от електромобилите, които могат да се използват за разработване на технологии за автономно шофиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
elinelinov
преди 2 години
Ако "Северният поток" застрашава " Националната Безопасност на Америка" защо колите на Тесла да не застрашават Китайската Национална Безопасност" .?.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още