IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Kia представи пътна карта към едно по-устойчиво бъдеще

Компанията се ангажира да постигне въглероден неутралитет с хоризонт до 2045 г.

10:10 | 16.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Кадър от споделено в YouTube видео на Kia Motors</em></p>

Снимка: Кадър от споделено в YouTube видео на Kia Motors

Миналата седмица южнокорейският автомобилен концерн, част от групата на Hyundai,  Kia Motors представи подробни планове за преминаване към електрическа мобилност и устойчиво бъдеще. Компанията разкри, че планира серия водородни коли с горивни клетки, които ще се появят на пазара от 2028 г. нататък, когато планира да спре изграждането на превозни средства с двигател с вътрешно горене, пише Green Car Reports. 

Инициативата се базира на т.нар. Plan S – стратегията на Kia, която включва налагане на електрическата мобилност, инвестирайки 25 млрд. долара до края на 2025 г.

Макар Kia да се фокусира върху въвеждането на електрически модели на развиващите се пазари, като в същото време ще се стреми да редуцира въглеродните емисии от всички свои операции, в това число доставки, логистика, производство и употреба на автомобили с 97% до 2045 г. спрямо нивата от 2019 г.

Компанията също така планира да използва технологията за водородни горивни клетки като енергиен източник за всички свои фабрики в средносрочен и дългосрочен план и ще започне да въвежда серия превозни средства с водородни горивни клетки от 2028 г. нататък.

По пътя към въглероден неутралитет с хоризонт до 2045 г. Kia планира да премине към 100% възобновяема енергия в производствените си съоръжения извън Южна Корея до 2030 г. За фабриките в страната крайният срок е 2040 г.

Kia планира да представи общо 11 електрически коли до 2026 г., включително седем специализирани модела. Продуктовата гама за Европа ще бъде изцяло електрическа до 2035 г., а автомобилистите ѝ за другите големи пазари ще бъдат напълно електрифицирани до 2040 г. Пет години след това международното портфолио на Kia ще бъде изцяло въглеродно неутрално.

„Признаваме, че сме част от проблема“, заяви президентът и главен изпълнителен директор на Kia Хо Сунг Сонг. „Но вярваме, че можем да играем важна роля в решението“, добавя той.

Докато траеше конференцията по въпросите за климата на ООН в Глазгоу, Kia подчерта, че въглеродният неутралитет не означава без отделяне на въглерод, изтъквайки, че добавя програма за компенсиране на въглерода, включително рециклиране на морски пластмасови отпадъци. В същото време компанията обяви, че ще се стреми да замени 20% от пластмасовите елементи в своите коли с рециклирана пластмаса до края на десетилетието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още