IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадската полиция спря за проверка спящ шофьор на Tesla

20-годишният водач е оставил колата да се движи с доста над максимално разрешената скорост

17:12 | 18.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/TESLA</em></p>

Снимка: EPA/TESLA

Полицията в Канада е спряла заспал шофьор в движеща се с висока скорост кола от марката Tesla. Електрическата кола очевидно е била в режим на програмата за подпомагане на водача, но се е движила с повече от 140 километра в час, съобщи полицията в четвъртък.



Както седалката на водача, така и на пътника са били напълно отпуснати назад, а двамата пътници сякаш били заспали. Когато патрулът включил сините светлини, колата автоматично се е ускорила до 150 км/ч. В отсечката обаче са били разрешени до 110 километра в час, предава DPA.



“Никога през живота си не съм виждал подобно нещо”, описва инцидента полицаят Дарин Търнбул пред държавната телевизия CBC. „В полицията съм от 23 години, повечето от тях в пътна полиция, но съм безмълвен. Никой не гледаше през предното стъкло, за да следи къде отива колата”.

Автопилотът е усъвършенствана програма за подпомагане на водача, но въпреки това той трябва да управлява колата сам. Противно на препоръките на производителя обаче впоследствие автомобилите могат да бъдат манипулирани, за да се променят или заобиколят системите за сигурност.

След като колата най-накрая е била спряна, полицията е обвинила 20-годишния шофьор в прекалено бързо шофиране и му е отнела шофьорската книжка за 24 часа. След разследване по-късно той е бил обвинен и в опасно шофиране и трябва да се яви в съда през декември.

Инцидентът е станал близо до Понока, Алберта, в началото на юли, но едва сега е оповестен публично. Полицията е била алармирана за инцидента от случайно забелязал случващото се шофьор на друг автомобил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още