IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изтекли мейли на Илон Мъск разкриват стила му на управление

В единия той пише, че иска служителите да са щастливи на работното си място, а във втория недвусмислено показва кой е шефът

09:21 | 22.11.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. <em>Снимка: Al Drago/Bloomberg</em></p>

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Милиардерът Илон Мъск е известен със спонтанното си масово общуване чрез Twitter, както и с имейлите, които изпраща до всички служители на компанията за производство на електромобили Tesla, на която е главен изпълнителен директор. 

Американският телевизионен оператор CNBC е получи два имейла от началото на октомври, които предоставят информация за стила на управление на Мъск. В имейл до служителите на Tesla той пише, че е добре да слушат музика на работа. В друго, много по-строго съобщение, той припомня на служителите кой е шефът.

В него се казва: „Ако от мен бъде изпратен имейл с изрични инструкции, само три действия са разрешени от мениджърите. 1. Изпратете ми имейл, за да обясните защо казаното е грешно. Понякога просто греша! 2. Поискайте допълнително разяснение, ако изявлението ми е било двусмислено. 3. Следвайте инструкциите. Ако не се предприеме нито една от горните стъпки, този мениджър ще бъде помолен да подаде оставка незабавно“.

По това време Tesla току-що обяви рекордни доставки за третото тримесечие въпреки натиска във веригите за доставки, най-вече поради недостига на чипове. Компанията също така най-накрая беше пуснала дългоочакваната „Пълна самоуправляваща се бета“, позволявайки на собствениците на превозни средства на Tesla да се регистрират за сваляне на предварителен софтуер за улеснение на водача, за да го тестват на обществени пътища.

А на 4 октомври, когато е пуснат вторият мейл, компанията загуби голямо дело във федерален съд в Сан Франциско, когато съдебното жури реши, че Tesla трябва да плати на бившия работник Оуен Диас около 137 млн. долара, след като той е работил в расово враждебна работна среда по време на престоя си в автомобилния завод на Tesla във Фримонт, Калифорния.

CNBC също така е прегледал други имейли, изпратени от милиардера през последните месеци, включително думи на насърчение за служителите, работещи в новата фабрика на компанията близо до Берлин. Мъск се съгласява и с коментара на бичи настроен анализатор през септември, който предполага, че акциите на Tesla могат да достигнат цена от 3000 долара на акция - ако компанията се справя добре.

Междувременно стотици шофьори на Tesla бяха блокирани от колите си в началото на уикенда, след като мобилното приложение на производителя блокира, а десетки изразиха оплакванията си в социалните медии. Илон Мъск призна в петък, че мобилното приложение на компанията се връща онлайн след прекъсване заради проблем в сървъра за приложения. Мъск отговори на съобщение в Twitter на собственик на Tesla, който казва, че получава съобщение „грешка на сървъра 500“, когато иска да се свърже със своя Model 3 през приложението за iOS в Сеул, Южна Корея.

„Извинете, ще вземем мерки, за да гарантираме, че това няма да се случи отново“, написа Мъск в Twitter.

Според Electek системите на Tesla рядко имат прекъсвания, въпреки че уебсайтът потвърждава, че през септември 2020 г. компанията е претърпяла за няколко часа пълно прекъсване както на сървърите, насочени към клиентите, така и на вътрешната система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
За щастие тук нещата не са черно-бели :) Предвид какъв "инженер" е Мъски , най-добре нарежданията му да се игнорират хахахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 2 години
Статията е абсолютен клик байт. Изобщо не им се кара, даже доста нормали мейли са това.... пак се търси неква сензация от нищото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Quandt
преди 2 години
Не знам писалият статията въобще се е занимавал с когнитивна дейност. Половината от текста е буквално преписан от статията на CNBC, като симпатичното допълнение е относно блокиралите автомобили през уикенда. В първия мейл Мъск обяснява по цивилизован начин, че няма проблем да се слуша музика, дори и да има пуснаха през колона при положение, че има консенсус между служителите. Във втория пък описва какво очаква от мениджмънта. Нищо драматично. Може би щеше да е по-релевантно към заглавието ако беше преписал нещо и от очерка на Бетъни Маклин от Vanity Fair, само дето е от преди 2 години последната нейна критична статия по темата Мъск и мениджърския му стил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Ivan.r
преди 2 години
Имейлите звучат нормално...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
cherney
преди 2 години
Тук е мястото Императорът да ни обясни как Мъск е пълен *** и няма място за сравнение с мениджърите на Газпром и Роснефт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
И какво лошо видяхте в имейла?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
хаха ... да ги гали ли ... ?! ... ако всеки прави каквото прецени за добре се получава какафония и разпад . единственото правилно е всички да изпълняват , иначе са свободни да се разкарат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още