IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Bafin взима Volkswagen под лупа

Германският финансов надзор проверява дали не е имало случаи на търговия с вътрешна информация

18:12 | 23.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Сривът на акциите на германския автомобилен концерн Volkswagen заради скандала с манипулирането на данни за опазването на околната среда в САЩ доведоха до намеса и на германския финансов надзор - Bafin. Ведомството проверява възможни нередности около търговията с акции на концерна, поясни говорител на Bafin, цитиран от DPA. Става дума за опасения за пазарни манипулации, търговия с вътрешна информация и нарушаване на задълженията за оповестяване на информация.

След като през уикенда бе оповестена аферата в САЩ, акциите на концерна поеха стремглаво надолу. Volkswagen обяви, че освен 500 хил. коли в САЩ от скандала може да са засегнати над 11 млн. автомобила в световен мащаб. И същевременно обяви предупреждение за финансовите си резултати. Вследствие на това курсът отново се срина с над 20 на сто.

А в Германия в разследването се включиха и местните власти. Заради манипулираното измерване на данните редица граждани са подали искове в прокуратурата в Брауншвайг, стана ясно от изявление на говорител. В момента все още тече оценка на данните.

Предвид сериозния срив на акциите Bafin проверява дали не са налице пазарни манипулации и дали разполагащи с вътрешна информация лица не са продавали книжа в голям обем. За тази цел ведомството анализира търговията „въз основа на данните за сделките с ценни книжа, които кредитните и финансовите институции са задължени да обявяват“. Освен това ще се вземат предвид също всички т. нар. Ad-hoc съобщения на борсово търгуваните компании, както и съобщенията от трети страни, като например в пресата или чрез инвеститори.

Агенцията ще провери и дали VW не е информирала обществеността твърде късно и по този начин не е нарушила задълженията си за споделяне на информация. Компаниите са длъжни да публикуват незабавно информация, която може да повлияе на цената на акциите.

Според американските власти обаче VW е била запозната с проблема, защото са поддържали връзка с компанията от година, след като през май 2014 г. университетът West Virginia е публикувал изследване за вредните газове в някои коли. Изследването е показало „значително по-високи емисии“ при нормално движение на два различни модела на Volkswagen. Според властите в САЩ Volkswagen е бил наясно с проблема много преди публикацията в петък. Концернът е бил информиран и за разследването на щатските власти.

Това е именно въпрос, който интересува Bafin. Надзорът се е самосезирал след публикациите през уикенда и значителния срив на акциите.  

Днес акциите се възстановиха отчасти след ръст с 4,48 на сто до 120,15 евро за брой.  

Повече по темата - тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още