IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hyundai Ioniq 5 спечели наградата „Световен автомобил на годината“

Toyota Yaris Cross, Audi E-tron GT и Mercedes-Benz EQS победиха съответно в категориите за градски, ефективен и луксозен автомобил

13:47 | 14.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Hyundai Motor Co.</em></p>

Снимка: Hyundai Motor Co.

Електрическият Hyundai Ioniq 5 спечели наградата „Световен автомобил на годината“, побеждавайки други два електрически кросоувъра по време на церемонията на World Car Awards, проведена в сряда в кулоарите на автомобилното изложение в Ню Йорк, съобщава Automotive News. 

След Ioniq 5 се нареждат Mustang Mach-E на Ford и Kia EV6, като автомобилът на трето място също е част от групата на Hyundai. Освен наградата за автомобил на годината Ioniq 5 беше обявен и за електромобил на 2022 г. Той е победител и при класацията за най-добър дизайн.

„Истински сме горди да получим тези престижни награди, които признават таланта и упоритата работа на всички наши хора и бизнес партньори в Hyundai Motor Company. Нашата визия е да дадем възможност за прогрес за човечеството и това одобрение на нашия подход ще послужи за насърчаване на ангажимента ни да превърнем тази визия в реалност“, заяви Джехун Чанг, президент и главен изпълнителен директор на Hyundai Motor.

За „Световен автомобил на годината“ журито избра Ioniq 5 от първоначален списък с 28 автомобила, след това от трима финалисти. За да отговарят на условията за категорията, автомобилите трябва да се произвеждат в най-малко 10 хил. бройки годишно, на цена под нивото на луксозните модели в съответните им пазари и да се продават на поне два големи пазара на поне два континента в периода между 1 януари 2021 г. и 30 март 2022 г.

Ioniq 5 заема шесто място в Европа по продажби при средните и големите SUV модели през 2021 г. с обеми от 21 302 броя, според данни на Dataforce.

Сред другите наградени модели са Toyota Yaris Cross, която спечели в категорията „Световен градски автомобил на годината“; Audi е-tron GT взе награда за „Световен ефективен автомобил на годината“; и Mercedes-Benz EQS за „Световен луксозен автомобил на годината“.

Наградените модели в рамките на World Car Awards се определят от жури от над 100 журналисти, свързани с автомобилната индустрия, от 33 страни чрез анонимно гласуване. Гласовете се преброяват от KPMG, една от най-големите одиторски компании в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още