IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hyundai инвестира 110 млн. долара в стартъп за електрически ванове

Британската Arrival ще пусне на пазара електрически микробус с пробег от 300 мили, който в момента се тества от Royal Mail, DHL и UPS

10:16 | 16.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Корейската автомобилна компания Hyundai Group ще подкрепи британския стартъп Arrival Ltd., който планира да започне продажбата на електрически ванове през 2021 г., съобщава Ройтерс, цитирайки двете компаниите в четвъртък. 

Hyundai Motor Co и сестриното ѝ дружество Kia Motors Corp ще инвестират 100 млн. евро (110 млн. долара) в Arrival.

Основана през 2015 г. и базирана в Лондон, Arrival разработва футуристично изглеждащ микробус, насочен към пазара на търговски доставки. Компанията заяви, че ванът ѝ ще разполага с пробег при едно зареждане от 300 мили.

Arrival заяви, че ще работи с Hyundai и Kia за разработването на различни електрически превозни средства, първоначално за търговския пазар. Тези превозни средства ще бъдат изградени на базата на платформата на Arrival, която свързва двигателя, батерията и компонентите на шасито, подобно на платформата, разработена от американския стартъп Rivian.

Rivian е подкрепен от Ford Motor Co и Amazon и има договор за изграждане на 100 000 електрически микробуса за доставка, като първите модели ще бъдат въведени в търговска експлоатация през 2021 година.

През 2019 г. Hyundai и Kia инвестираха 89 млн. долара в Rimac Automobili, 9-годишна хърватска компания, която се стреми да изгради електрически суперколи. Компанията е подкрепена и от германската Porsche AG.

От Arrival посочиха, че техните превозни средства ще бъдат оборудвани с усъвършенствана технология за подпомагане на водача и могат да бъдат модернизирани със системи за автономно управление.

Автомобилите ще бъдат продавани на същата цена като моделите, задвижвани от двигатели с вътрешно горене.

Миналата есен Arrival, която досега работеше до голяма степен без да разгласява подробности около своята дейност, нае ветерана от General Motors Майкъл Аблесън, който оглави звеното ѝ в Северна Америка.

Arrival заяви, че сега разполага с 800 служители в пет страни, включително Англия, Германия, Русия и Израел.

От компанията посочиха, че нейните микробуси за доставка се тестват от Royal Mail, DHL и UPS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още