IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Honda плаща 24 млн. долара заради обвинения в расизъм

Компанията взимала повече пари от цветнокожи клиенти

10:11 | 17.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Honda</p>

Снимка: Honda

Американското поделение на Honda ще трябва да изплати на свои клиенти компенсации в размер на 24 млн. долара. Причината са повишени лихвени проценти при продажбата на автомобили в някои случаи, съобщава AP, като цитира Министерството на правосъдието на САЩ.

Комисията за защита на потребителите съвместно с правосъдното министерство на страната е установило, че от 2011 г. насам подразделението на Honda, което са занимава с лизинг на автомобилите, е взимало повече пари от клиентите с различен цвят на кожата. Така афроамериканците, латиноамериканците, азиатците и представителите на други етнически малцинства са плащали средно по 250 долара повече от белите американци.

От компанията производител се разграничиха от действията на своите служители, като обявиха, че са категорично против всякаква форма на дискриминация. Представители на Honda оспориха решението, като обявиха, че решението за различни лихвени проценти е взимано по други критерии, а не заради цвета на кожата.

Според информациите японската компания все пак се е съгласила на извънсъдебно споразумение, като ще изплати обезщетения на засегнатите. От Honda също така обещават да намалят комисионните, които получават нейните дилъри.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още