IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Honda планира да пусне първата автономна кола в Япония през 2020 г.

Цената на модела Legend, който ще притежава трето ниво на автономност, ще бъде 91 хил. долара

22:33 | 13.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японският автомобилен концерн Honda Motor ще пусне на пазара първия в страната автономен автомобил през следващото лято, съобщава Nikkei Asia Review.

Технологията за частично автономно управление ще бъде включена в Legend, луксозния флагман на Honda. Очаква се автомобилът да се продава на дребно за около 10 милиона йени (91 000 долара), като това ще е с 40% повече от стандартния модел с конвенционално задвижване. 

С трета степен на автономност автомобилът може да се предвижва самостоятелно за продължителни периоди, въпреки че колата предупреждава водача да поеме волана, когато е необходимо. При нормални условия човекът, който седи на мястото на водача на новата Legend, няма да има нужда да следи пътя, оставяйки „водача“ свободен да се забавлява със смартфона си или да гледа телевизия. Това ниво на автономност е категоризирано като ниво 3 от петстепенната скала, като най-високото равнище означава пълна автономност.

Япония вече прие законодателство, за да позволи на автомобили с трето ниво на автономност да се движат по пътищата, като новите закони трябва да влязат в сила следващата пролет. Островната страна иска да комерсиализира технологията от ниво 3 през следващата година.

Очаква се цената да бъде основна пречка за налагането на тези модели автомобили, тъй като технологията изисква голям брой сензори за наблюдение на пътя и пътните знаци и за избягване на препятствия без човешка намеса.

Много производителите на автомобили работят върху автономната технология, но някои се сблъскаха със затруднения. Например германският концерн Audi е разработил автомобили с трето ниво на автономност, но не е използвал пълния набор от технологии поради регулаторни бариери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още