IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Harley-Davidson снижи прогнозите си за доставките през 2019 г.

Продажбите на компанията в САЩ са намалели с 8% през второто тримесечие

22:54 | 23.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Harley-Davidson снижи прогнозите си за доставките на мотоциклети през 2019 г. след спада на продажбите през второто тримесечие заради по-високите мита и слабото търсене в САЩ, предава Ройтерс.

Оперативният марж в мотоциклетния сегмент, или каква е печалбата на компанията за всеки долар от продажбите, след като се вземат предвид производствените разходи, също беше ревизиран към понижение.

Ревизираните прогнози доведоха до спад с 4% на цената на акциите на компанията в предборсовата търговия.

Базираната в Милуоки, щата Уисконсин, компания очаква да достави между 212 хил. и 217 хил. мотоциклета през 2019 г. Първоначалните й очаквания бяха за между 217 хил. и 222 хил. мотоциклета за годината.

Очаква се оперативният марж като процент от приходите от мотоциклети да бъде между 6% и 7% тази година спрямо прогнозираните преди това между 8% и 9%.

Предизвикателствата за Harley в САЩ, които съставляват над половината от продажбите на компанията, са добре известни – основните клиенти остаряват, а усилията за привличане на нови и млади купувачи все още не са дали резултат.

Продажбите на дребно в САЩ са намалели с 8% на годишна основа през второто тримесечие.

През последните пет години книжата на мотоциклетната компания са поевтинели с 46% като отражение на демографските пречки. През същия период индексът S&P 500 е постигнал ръст от 50%.

Към проблемите на компанията се прибавя и търговската война на американския президент Доналд Тръмп. В отговор на митата, които Белият дом наложи върху вноса на стомана и алуминий, Европейският съюз повиши вносните мита върху произвежданите в САЩ мотоциклети Harley от 6% на 31% миналия юни.

В същото време митата на Китай върху изнасяни от САЩ мотоциклети бяха повишени от 30% на 55% в резултат на търговската война между двете най-големи икономики в света.

Повишаването на митата е струвало на компанията 34,4 млн. долара в тримесечието до края на юни, което е допринесло за спада с 12,5% на продажбите на дребно в Европа.

Продажбите в цял свят през тримесечието са намалели с 8,4% на годишна основа. В същото време обаче продажбите на американската компания на нововъзникващите пазари са нараснали със 7,6% на годишна основа.

За да смекчи последиците от митата на ЕС, Harley съобщи, че е получила одобрението на съюза да доставя мотоциклети от завода си в Тайланд.

През последното тримесечие печалбата на Harley е намаляла до 1,23 долара на акция спрямо 1,45 долара на акция година по-рано. Средните очакванията на анкетирани от Refinitiv анализатори бяха за печалба от 1,20 долара на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още