IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Harley-Davidson намали дивидентите и спря обратното изкупуване на акции

Компанията има ликвидни средства в размер на 1,47 млрд. долара и преговаря за допълнителен заем от 1,30 млрд. долара

17:01 | 28.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Harley-Davidson намали тримесечния си дивидент на едва два цента и замрази обратното изкупуване на акции, за да засили кешовите си резерви, въпреки че обяви по-малък от очакванията спад на тримесечната си печалба, предава Ройтерс.

Компанията съобщи, че има ликвидни средства в размер на 1,47 млрд. долара и преговаря с големи американски банки да получи допълнителен заем от 1,30 млрд. долара, за да се справи със спада на продажбите на мотоциклети заради блокадата. Harley вече пусна служители в отпуска и намали заплати, за да понижи разходите си.

Въпреки че компанията опитва да привлече следващото поколение млади мотоциклетисти с електрически и по-маневрени мотоциклети, това не помогна особено за увеличаване на продажбите. Коронавирусната пандемия влоши допълнително нещата, като срина търсенето, тъй като американците са принудени да останат вкъщи.

Общите доставки на мотоциклети на Harley са намалели с 10 на сто до 52 973 броя през първото тримесечие до 29 март, а продажбите на дребно в магазините й са спаднали с близо 18 на сто до 40 439 броя.

Производителят на мотоциклети съобщи, че ще намали разходите, за да отговори на пониженото търсене и да съсредоточи усилията си за продажби в САЩ, които са най-големият й пазар.

По-рано този месец Harley оттегли прогнозата за печалбата си за 2020 г., съкрати временно повечето служители в глобалното си производство и понижи заплатите на ръководителите си с цел да намали разходите.

През февруари компанията замени главния си изпълнителен директор Мат Леватич с члена на борда на директорите Джокен Цайц, най-известен със съживяването на Puma, когато бизнесът й беше близо до фалит.

Нетната печалба на Harley е намаляла до 69,7 млн. долара, или 45 цента на акция за тримесечието, спрямо 127,9 млн. долара, или 80 цента на акция, година по-рано.

Приходите от продажби на мотоциклети и свързани с тях продукти са се свили с 8% до 1,10 млрд. долара.

На коригирана основа компанията е спечелила 51 цента от акция, надминавайки средните прогнози на анализаторите за 41 цента, сочат данни на IBES от Refinitiv.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още